Povratak

Bol i glasanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nadam se da mi možete pomoći. Lavoglavi kunić je ležao u sobi pored mene i neglo se digao i počeo cviliti. Cvilio je tada nekoliko puta i nakon toga sam ga stavila u njegov kavez, dala mu hrane i vode. Nakon što sam mu donijela vodu (nakon 1 min) opet je zacvilio. Ne znam šta bih napravila. Ako možete, opišite kako da ga pregledam. Nakon 1h bio je opet živahan i skakao je. Čitala sam na internetu o tome i piše da cvili ako ga netko muči, ali ja ga nisam dirala. Dora

O: Bol definiramo kao izrazito neugodan osjećaj i emotivan doživljaj, povezan sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Bol još uvijek nije do kraja shvaćena kako kod ljudi, tako niti kod životinja. Kako se radi o složenom osjećaju koji se ne može izmjeriti, i uz to je subjektivan jer nemamo svi isti prag podnošljivosti i svatko od nas će ga drugačije definirati, tako je ista stvar i kod životinja.

Životinje ne mogu s nama verbalno komunicirati, pa je kod njih puno teže odrediti o kakvoj se vrsti boli radi, i gdje je ona smještena. Anatomski i kemijski put boli i njegova percepcija vjerojatno je kod svih toplokrvnih bića ista. Zato krećemo od pretpostavke da su stanja koja su bolna za nas ljude isto tako bolna i za životinje.

Kada se bavimo kunićima, prisustvo bola zaključuje se na osnovi promatranja promjena u ponašanju. Zdrav kunić je aktivan, veseo, živahan, znatiželjan, ima mekano krzno, bistar pogled i dobru tjelesnu kondiciju. Kako kunići ne mogu govoriti i veterinari se tradicionalno oslanjaju na vidljive znakove i promjene ponašanja da bi odlučili kad je vrijeme za intervenciju.

Kunići se obično ne glasaju, ali kad osjećaju bol ili opasnost, mogu se javiti piskutavim vriskom, izuzetno neugodnim i strašnim za čuti. Također, kunići često prestaju jesti kada osjećaju bol i strah, a promjene u gastrointestinalnom traktu (probavi) su posebno štetne kod kunića. Dakle, komuniciranje kunića se u glavnom odvija bez glasanja pa je od izuzetne važnosti  pratiti njegov govor tijela.

Nikako nemojte na vlastitu ruku pregledavati kunića jer biste ga mogli dodatno ozlijediti, već ga odvedite veterinaru koji će nakon stručnog kliničkog pregleda postaviti dijagnozu te iznijeti plan liječenja i najbolji način kako kuniću pomoći otkloniti bol.

Ono što sami možete učiniti za Vašeg kunića u takvim situacijama je pažljiva ophodnja sa bolesnim kunićem, izvrstan kontakt sa veterinarom, nježna briga, mir i bolji komfor, lakši pristup hrani i vodi, a po potrebi i tekuća dijetalna prehrana kako kunić ne bi prestao jesti. Naime, jako je važno održavati ravnotežu crijevne flore, pogotovo kad je kunić pod velikom količinom stresa zbog same bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr