Povratak

Bolesti jetre i bubrega u starijeg hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka   


P:
Imam kineskog hrčka koji je star godinu dana i 10 mjeseci. Prije nepunih mjesec dana imao je problema s očima, te sam ga vodila veterinaru koji je zaključio da ima upalu oka i dao mi Tobrex mast, no nije bilo puno bolje. Prešla sam na Maxitrol mast i skroz se oporavio. Oči su mu prekrasne, dlaka mu se oporavila i jede i pije učestalo. Veterinar mi je također preporučio da ga hranim jer je bitno da dovoljno jede kako bi se oporavio tako da sam mu kupila i neke "slatkiše" za hrčke i davala mu puno svježeg povrća i voća. No, prije tjedan dana sam primijetila da ima jak miris kojeg prije nije imao. Isto tako je počeo mokriti u kučici, što prije nije radio. Također mu je područje oko repića mokro i zamazano, ali stolica mu izgleda normalno kao i prije, nisam primijetila proljev ili druge promjene. Čula sam za bolest mokrog repa, i ima neke simptome, ali, ponavljam, nisam primijetila proljev. Veterinar mi je rekao da uzmem Medazol s aktivnom tvari enrofloksacin, no nekako me strah i htjela sam Vas pitati da li taj jaki miris može biti još od nečeg drugog? Monia

O:
S obzirom na starost Vašeg ljubimca potrebno je napomenuti da se u toj dobi mogu javiti različite bolesti, posebice one vezane uz jetru i bubrege.

Od bolesti bubrega može se javiti kronična progresivna nefroza (CPN). Riječ je o bolesti koja je javlja kod starijih životinja i to nešto češće mužjaka, a karakterizira ju gubitak na težini, smanjena fizička aktivnost i neuredno krzno. Količina proizvedenog urina može biti nešto veća nego inače s time da je u urinu znatno povišena koncentracija bjelančevina, osobito albumina. Što se tiče liječenja, životinje je potrebno prebaciti na prehranu s niskom količinom bjelančevina. Kao izvor bjelančevina najbolje bi bilo davati hranu na bazi soje te smanjiti unos kalorija kako bi se ublažili odnosno spriječili simptomi bolesti.

Od ostalih bolesti koje mogu uzrokovati pojačano mokrenje potrebno je svakako spomenuti i dijabetes odnosno šećernu bolest koja je dosta česta kod malih hrčaka kao što su kineski, roborovski i ruski. Tu je zapravo riječ o povišenoj koncentraciji glukoze u krvi i urinu. Simptomi bolesti mogu biti pojačano pijenje vode, pojačano mokrenje i povećana količina urina, povećan apetit, naglo debljanje ili mršavljenje, životinje mogu spavati više nego obično ili pak biti vrlo aktivne, a ponekad znaju i gristi iako to inače ne običavaju. Što se tiče samog urina, kod dijabetesa je karakteristično da on ima slatkasti miris ili miris na aceton. Dijagnozu se može postaviti pomoću trakica za urin, a liječenje se prvenstveno provodi prilagođavanjem prehrane. Ovdje je bitno da se životinju hrani sa više bjelančevina i sirovih vlaknina, a manje sa ugljikohidratima o čemu možete više pročitati na  Hrčak i dijabetes /(šećerna bolest).


Neugodan miris može općenito biti uzrokovan i različitim infekcijama, bilo probavnog ili mokraćnog sustava, a može biti i posljedica promjene prehrane o čemu su više pisale moje kolegice u sljedećim naslovima: Neugodan miris i promjene u području urogenitalnih otvora u hrčka, Promjena boje i pojačan miris mokraće hrčka.

Što se pak tiče bolesti mokrog repa o njoj sam više pisala na Hrčak grize rep koji krvari / Bolest mokrog repa: Wet tail disease. U svakom slučaju prije bilo kakvog liječenja možda ne bi bilo loše da zatražite i drugo mišljenje odnosno da napravite potrebne pretrage kako bi se probalo ustanoviti o čemu se točno radi.
.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr