Povratak

Bolesti mokraćnog sustava u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog dvije godine. U zadnje vrijeme obavlja nuždu vrlo rijetko, a vodu skoro uopće ne pije. Kada mu mijenjam gajbu, primjetim da mu je wc potpuno suh. Naučen je da nuždu obavlja samo u svom wc-u, nigdje dalje. No primjetili smo u zadnje vrijeme da po stanu podiže rep (što znači da se mora pomokriti), no pomokri se samo dvije do tri kapljice. Kasnije ode na drugo mjesto i opet podigne rep, ali ništa... kao da mu je teško pomokriti se!! Ima li problema s mjehurom? Što da radimo??
Unaprijed hvala,
Ana

O: Simptomi koje opisujete u Vašeg ljubimca upućuju na neke od bolesti mokraćnog sustava.

Zdravstveni problemi mokraćnog sustava u kunića obuhvaćaju infekcije (najčešće bakterijske etiologije), mokraćne ili bubrežne kamence te nakupljanje kalcijevog pijeska u mokraćnom mjehuru.

Njačešći su mokraćni kamenci koji su češći u mužjaka zbog suženije mokraćnice, no ostale se bolesti podjednako javljaju u oba spola. Obstrukcija mokraćnog sustava u kunića znatno može narušiti zdravlje u vrlo kratkom vremenu (24 do 48 sati).

Bolesti mokraćnog sustava mogu se razviti u kunića bilo koje dobi iako su češće u starijih jedinki. Simptomi mogu biti vrlo suptilni no i vrlo uočljivi, ugrožavajući život: smanjeni ili gubitak apetita, općenita bazvoljnost i inaktivnost, otežano mokrenje, mokrenje van uobičajenog mjesta, često mokrenje male količine mokraće, pijenje veće količine vode, te isto tako i češće i obilnije mokrenje, nemogućnost mokrenja, mokraća sa primjesama krvi, inkontinencija, gubitak dlake oko genitalija ili unutrašnje strane nogu. Smatra se kako su bilo koji od navedenih problema znatno bolni i neugodni za kunića.

Dijagnoza se postavlja na osnovu općeg kliničkog pregleda, analize urina (bakteriološka pretraga, prisutnost bijelih krvnih stanica ili kristala), RTG-snimke abdomena kako bi se potvrdila prisutnost kamenaca ili pijeska bilo u mokraćnom mjehuru ili bubrezima, UZV abdomena (neki kristali nisu vidljivi RTG-snimkom), biokemijskom pretragom krvi (funkcija bubrega, razina kalcija u cirkulaciji, broj bijelih krvnih stanica u procjeni infekcije).

Liječenje bolesti mokraćnog sustava u kunića ovisi o uzroku. Ukoliko se dijagnosticira bakterijska upala ona se liječi antibiotskom terapijom, ukoliko se radi o kalcijevom pijesku, mokraćni mjehur je najčešće potrebno isprati uz preporuku promjene načina prehrane. Zatim, ukoliko se radi o mokraćnim kamencima, ovisno o njihovoj veličini i broju, kamenci se mogu kirurški odstraniti uz preporuku promjene načina prehrane. U svim slučajevima potrebna je redovita kontrola stanja kod veterinara.

S obzirom na navedeno, savjetujem Vam da Vašeg ljubimca odvedete veterinaru na pregled kako bi se dijagnosticirao problem te poduzela odgovarajuća terapija ili preporučila posebna njega i prehrana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr