Povratak

Bolesti probavnog sustava u hrčaka:"Wet tail" i enterotoksemija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imamo sirijskog hrčka. Ne znamo koliko je star ali je dosta velik. Aktivan je , jako bučan noću. Prije 10-ak dana smo primjetili na stražnjoj strani s obe strane zelene pjege. To su dva kruga s obe strane gore na završetku nogica- donjm dijelu leđa a na sebi imaju točkice . I na leđima sa strane u krznu ima jednu zelenu točkicu. To prije nismo primjećivali. Tada smo taman promijenili hranu a ona je u sebi imala zelene dijelove pa smo mislili da se zaprljao. Možda mi se i krzno čini rjeđe, Kao da je to područje prije bilo više prekriveno pa nismo ni mogli vidjeti. Tada smo primjetili i svijetlo smeđi proljev u kavezu. Bili smo kod veterinara, dobio je injekciju i antibiotik kao kapi koje smo 5 dana stavljali u vodu. Sad isto svaki dan u kavezu nalazim mokru piljevinu pa ne znam je li proljev ili urin ali to prije nismo nalazili. Veterinar nam nije dao obješnjenje tih zelenih pjegica. Inače hrčak je uvijek jednako aktivan. Sad ga ne puštamo van kaveza i ne dajemo djeci da ga nose. Da li može biti zarazno za ljude, odnosno djecu i što bi to moglo biti? Usput me zanima kako hrčka naučiti da vrši nuždu na jednom mjestu jer ovako je toga svuda po kavezu? Sandra

O: Hrčak je mali,  pa svaka bolest ili ozljeda može postati ozbiljan problem.
Znakovi na koje treba paziti su gubitak apetita, neaktivnost, držanje u kutu, gubitak sjaja krzna, kihanje, izlučevine iz nosa ili očiju, hroptanje, mokro oko repa i proljev. Gubitak dlake može biti znak kožne bolesti ili parazita, te je potreban obaviti dijagnostiku i lječenje kod veterinara. Bolesti kod hrčaka najčešće mogu uzrokovati bakterije, gljivice, virusi i paraziti. Najčešća bolest koja zahvaća probavni sustav hrčaka je enterotoksemija; uzrokuju je gram pozitivne bakterije koje se normalno nalaze u probavnom sustavu hrčaka. Glavni simptom bolesti je krvavi ili sluzavi proljev zbog kojeg životinja dehidrira, nema apetita, tjelesna temperatura joj je snižena i ima bolove u trbuhu i otečen abdomen te najčešće, ukoliko mu se hitno ne pomogne, nastupi smrt. Potrebna je tarapija antibiotika, probiotika, tekučine, dijetnu hranu s puno vlakana ako ima apetit, a ako nema apetita treba hrčka na silu hraniti, te ga treba držati na toplom.

"Wet tail" je crijevna bolest mladih hrčaka koja gotovo uvijek završava smrću. Glavni simptom bolesti je proljev i oboljeli hrčak zbog toga ima mokar i zaprljan rep. Bolest uzrokuje bakterija Lawsonia intracellularis. Bolest nije zoonoza (ne prenosi se na ljude). Najčešće su zahvaćeni hrčci od odbića pa do 3-6 tjedana starosti, ali mogu oboljeti i starije jedinke. Bolest se liječi antibioticima i nadoknađivanjem izgubljene tekućine, te hrčka treba držati na čistom i toplom. Na žalost, i uz pravovremenu terapiju večina hrčaka ugiba od ove bolesti i to 48 sati nakon ispoljavanja prvih simptoma bolesti. Ispadanje dlake (alopecija) i tamne mrlje na koži hrčka sam pisala u tekstu Ispadanje dlake alopecija i tamne mrlje na koži hrčka
Bitno je hrčku održavati nastambu čistom i čistiti je 1-2 puta tjedno ,svakodnevno davati svježu vodu i hranu .Na održanje zdravlja i vitalnost utječe i dodavanje vit-min. dodataka u vodu ,također omogučiti svakodnevno trošenje zuba davanjem tvrdi i drveni predmeta za glockanje.
Hrčak u pravilu mokri u jedan kut ,a nuždu obavlja po cijeloj nastanbi i vrlo rijetko ima izuzetaka.Naučit hrčka da obavlja nuždu na jedno mjesto nije moguče jer on u stvari na taj način i obilježava teritorij.Ako mokri po cijelom kavezu vjerojatno se radi o inkontinenciji (nekontrolirano ispuštanje urina /stolice) što se može javiti kod stariji jedinki.Vaš hrčak je aktivan i jede što je pozitivno i nije potrebna zabrinutost.Uvijek je potrebno djecu učiti navici higijene ruku nakon igranja s ljubimcem i pristupu u granicama normalnog ponašanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr