Povratak

Bolesti zubiju kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog 1. godinu i 5 mj. Primjetila sam da ne jede hranu već 3 dana i vidi se na njemu kao da je malo oslabio. Također sam primjetila da i kada zagrize malo jabuke ili nečeg drugog kao da teško žvače i guta. Molim vas da mi pokušate ukazati na moguću bolest mog ljubimca. Unaprijed zahvaljujem!
Silvija

O: Na određeno oboljenje u kunića upućuje nekoliko znakova: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu.

Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

No, kako ne navodite promjene u konzistenciji stolice ili nezainteresiranost kunića za Vas i okolinu, što bi upućivalo na niz ozbiljnih sistemskih bolesti, u Vašeg se kunića vjerojatno radi o nekoj od zubnih bolesti. Znakovi bolesti zubiju uključuju: otežano hranjenje (uzimanje hrane i gutanje), gubitak tjelesne težine i smanjena količina izmeta, anoreksija i vidljivi predugi sjekutići.

Bolesti zubiju imaju nekoliko uzroka: genetika, neadekvatna prehrana, ozljede čeljusti, infekcije ili tumori.

Najčešći od uzroka je malokluzija - stanje kod kunića u kojem zubi nisu pravilno poravnani zbog čega dolazi do nepravilnog rasta i trošenja zubiju. Naime, u kunića zubi su otvorenog korijena i kontinuirano rastu tokom cijelog života te je za normalno uzimanje hrane izuzetno bitno da se oni pravilno i ravnomjerno troše. Navode se tri glavna uzroka malokluziji: najčešće je to genetska predispozicija (skraćena gornja čeljust), zatim ozljeda, te bakterijska infekcija. Kod genetskog, strukturalnog defekta, stalno rastući gornji i donji sjekutići ne dodiruju se kada kunić žvače. Posljedično, prerasli sjekutići uzrokuju znatnu traumu na jezik i rubne dijelove usne šupljine.

Mnogo slučajeva lošeg poravnanja zubiju rezultiraju i od prijašnjih ozljeda u području čeljusti odgovornom za rast sjekutića, a što s vremenom dovodi do neravnomjernog rasta zubiju. Početni znakovi uključuju nesposobnost normalnog žvakanja i gutanja hrane, slinjenje i mokru "bradu".

Zatim, ako se radi o infekciji, ona je najčešće bakterijske etiologije. Infekcijom je najčešće zahvaćena donja čeljust što tada rezultira nepravilnim poravnanjem zubiju.

Iako su malokluzijom obično zahvaćeni prednji zubi povremeno su zahvaćeni i stražnji. Kod kunića se često javlja izbočenje na kutnjaku. Ta suvišna izbočina zarine se u jezik kunića i/ili obraze što uzrokuje bol i nevoljkost za uzimanjem hrane.

Ako se problem sa zubima ne liječi, u kunića dolazi do izgladnjivanja i posljedičnog uginuća.

Savjetujem Vam da svakako posjetite veterinara koji će općim kliničkim pregledom, s posebnom pozornošću na usnu šupljinu, utvrditi o kakvom se problemu radi te poduzeti odgovarajuću terapiju.

Ako se utvrdi da je Vaš kunić sklon problemima zubiju, zubiće bi trebalo redovito podrezivati te pratiti eventualne ozljede unutar usne šupljine.

Na tržištu postoje i mineralni kamen u različitim veličinama i oblicima ili drvo za glodanje koji omogućuju trošenje zubiju u kunića pa ih možete ponuditi Vašem ljubimcu ako već nema u svojem kavezu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr