Povratak

Bolna izraslina na trbuhu zamorca - apsces, hematom, upala nakon uboda ili ogrebotine, kila (hernija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam zamorca  starog 6 godina i prije par dana sam primjetila kad ga uzmem na rame, nešto ga zaboli i zacvili. Mislila sam da je noga, ali sam primjetila da kad ga diram ispod stomka da ga boli, ima kao malu nateknutu žilu. Mokri normalno, ne boli  ga i ima normalnu stolicu. Možda ima upalu  mjehura? Je li to moguće kod zamorca? Više jede sjemenke i sijena nego inače. Hvala, Antonija

O: Slika bi uvelike pomogla pri utvrđivanju o čemu se točno radi, no prema opisu možemo pretpostaviti da se radi o nekoliko etiologija. Prvenstveno može biti riječ o nakupini gnoja (apsces), krvnom podljevu (hematom), reaktivnoj upali nakon uboda ili ogrebotine, te kili (hernija).

Apsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale crvenilom, oteklinom, toplinom i boli u tom području, te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija (osjećaj da se tekućina miče pod prstima).

Uzročnik je najčešće bakterija Staphylococcus aureus.

Također, može se raditi i o cisti, te s obzirom na dob Vašeg ljubimca o tumoroznoj tvorbi. Više o cistama kod zamorčića pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. u odgovoru Kvržica na trbuhu zamorca / Hernija.

Tumori kod zamoraca mogu nastati na različitim mjestima, a smatra se da je jedan od najčešćih tumora kod zamoraca trihofolikulom - benigni tumor bazalnih stanica epidermalnog sloja kože. Veoma često dolazi na slabinskom području, jasno je ograničen i može se kirurški ukloniti. Poteškoće može uzrokovati ukoliko se nalazi na mjestu koje je izloženo iritaciji. Lipom predstavlja dobroćudni tumor masnog tkiva. Nije bolan i uobičajeno ne uzrokuje nikakve probleme, a po potrebi može se kirurški ukloniti. Mogući su i tumori mliječne žlijezde, dobroćudni i zloćudni.

Hernija najčešće predstavlja uvrnuće trbušnih stjenki kroz otvor (urođeni ili novonastali) pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena dijelovima crijeva, dijelom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva. U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna (postranih otvora u mišićju) ili preponska te skrotalna (u mošnjama). Hernija može biti prirođena i stečena te vanjska i unutarnja. Hernija, također, može biti reponibilna i ireponibilna. To znači da se u pojedinim slučajevima sadržaj hernijalne vrećice može povući natrag u trbušnu šupljinu, a ponekad ostaje uklješten u hernijalnom prstenu. U hernijalnu vrećicu se mogu spustiti i dijelovi crijeva te se u tom slučaju razvijaju po život opasne promjene. Tijekom života može se dogoditi da uslijed traume (udarac, pad, naprezanje) dođe do oštećenja i razdvajanja trbušnih mišića koji za posljedicu imaju nastanak hernije.

U svakom slučaju, sami ćete, nažalost, teško moći nešto učiniti, pa bi radi točne dijagnostike kao i samog zdravlja Vašeg zamorčića dobro bilo da se uputite u neku od specijaliziranih ambulanti za male životinje gdje će se kompletnim kliničkim pregledom moći postaviti točna dijagnoza o čemu je doista riječ.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr