ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imamo patuljastog ovnolikog kunića i samo me zanima je li se njih smije puštati van u dvorište ili postoji mogućnost da se prehlade? Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav, Marina


O: Kuniće kućne ljubimce možete puštati u dvorište, ali pri tome treba biti vrlo pažljiv i obratiti pozornost na nekoliko čimbenika.
 
Kunići koje možete kupiti u trgovinama generacijama su uzgajani i držani u zatočeništvu, odnosno u kontroliranim uvjetima.

Kuniće bi  na vanjske uvjete trebalo navikavati postepeno, što znači da ih ne treba izlagati većim temperaturnim razlikama. Ove životinje nešto bolje podnose niže temperature nego vrućinu pa je važno da ih se ne izlaže jačem djelovanju sunca.

Površina po kojoj se životinja kreće trebala bi biti suha tako da treba izbjegavati rosu ili kišom navlaženo tlo. Kunići ne bi trebali piti vodu iz lokvica u zemlji.
 
Izlazak na travnatu površinu za kuniće je svakako poziv na slastan obrok. Od najveće je važnosti da kuniću prije toga vrlo postepeno uvedete u prehranu svježu zelenu hranu, odnosno svježe ubranu travu s površine na koju će izlaziti jer će u suprotnom nagla promjena u prehrani izazvati ozbiljne probavne tegobe.
 
Nadalje, kunića svakako ne ostavljajte samog i bez nadzora jer na otvorenim površinama ga mogu napasti mačke, psi ili ptice. Onemogućite mu bijeg tako da provjerite sve moguće izlaze iz dvorišta ili ga možete voditi s hamićem za kuniće na povodcu. Ovakvi hamići su u stalnoj ponudi prodavaonica Pet centra, kao i metalne ogradice za male životinje koje možete postaviti na otvorene prostore ili terase.