Povratak

Briga o mladuncima afričkog patuljastog ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku afričkog patuljastog ježa koja je dobila 4 mladunca pa je moje pitanje kako se brinuti o njima? 
Unaprijed hvala. Matej


O: Graviditet u afričkog patuljastog ježa traje 30-40 dana nakon čega dolazi do okota. Broj mladunaca po okotu varira i kreće se od 4 do 6 ježića. Po rođenju, njihova tjelesna težina se kreće oko 10 grama.

Mladunci dolaze na "ovaj svijet" zatvorenih očiju. Oni otvaraju oči u dobi od 14 do 18 dana starosti kada im i počinje rasti krzno koje im prekriva trbuh. S 18-20 dana života postupno prestaju sisati, a u dobi od 5 do 6 tjedana života postupno napuštaju leglo.

Kako se približava vrijeme okota kao i vrijeme nakon okota izrazito je bitno vezano uz manipulaciju s ljubimcima.

Naime, ovdje se savjetuje da se što manje dira i manipulira s ljubimcem (ljubimcima) kako bi spriječili da majka odbaci ljubimce (najčešće se dovodi u vezu s promjenom mirisa ljubimaca). Osim toga, majku nemojte uznemiravati više nego je potrebno, odnosno jedino mijenjati vodu i hranu svakodnevno. U dobi od tri tjedna, mladunci počinju izlaziti van gnijezda i istražuju okolinu oko sebe. U toj dobi uopće ne liče na svoje roditelje, sa nekoliko su mekih bodlji na tijelu, a tek u dobi od 30-35 dana počinju se pojavljivati trajne bodlje. U tom vremenskom periodu oni postižu tjelesne težine i od 100 grama. Mladi ostaju sa majkom sve do onog trenutka dok u potpunosti samostalno ne jedu krutu hranu. U tom se trenutku istodobno ojačava majčina teritorijalnost i tjeranje mladih od sebe što se ne pripisuje osobini loše majke, već njihovom normalnom prirodnom ponašanju.

Prikladnom brigom za majku velika je vjerojatnost da će cijeli period othranjivanja mladunaca majka obaviti sama i bez nekih većih problema. U slučaju bilo kakvih problema, obratite se svojem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr