Povratak

Buhe kod kunića - tretiranje nastambe i kunića protiv buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam lavljoglavog zeca starog 6 mjeseci. Zanima me je li moguće da se neki parazit s njega prenese na mene? Naime, u zadnje vrijeme svaki dan na koži nađem crvenu piknjicu, kao ubod komarca, ujedno i svrbi, pa me zanima možete li mi otprilike reći koji je nametnik u pitanju? Također, zanima me moram li korisiti neki prašak za zeca?
Hvala, Danijela
 
O: S obzirom na opisano, moguće je da Vaš kunić ima buhe, koje s njega skoče na Vas, ubodu i opet se vrate na kunića. Na mjestu uboda se obično javi alergijska reakcija, crvene boje i praćena svrbežom. Slično kao i ubod komarca, mjesto uboda buhe se može tretirati kremama koje smiruju svrbež (npr. Synopen krema).

Buhe su ektoparaziti i napadaju mnoge životinjske vrste (pas, mačka, mali glodavci, zečevi...), uključujući i čovjeka. Spadaju u beskrilne insekte s dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje.


Buhe se uglavnom zadržavaju na tijelu kunića. Kad spolno sazriju, nesu jajašca koja lijepe na dlaku, a kad se sasuše padaju na podlogu. Iz jajašaca se razviju nezreli oblici buha, koji se hrane organskom tvari iz stelje, dok se ne razviju u odrasle jedinke koje traže nosioca.

Pošto se zadržavaju u stelji i pukotinama kaveza potrebno je tretirati i kavez, a po potrebi i prostoriju u kojoj je kunić boravio ako ste ga puštali iz kaveza. Kavez i okolinu možete poprskati preparatom Biokill, uključujući i tepihe. Biokill je tekući insekticid i akaricid koji se ne ispire, djeluje 4 tjedna, biološki je razgradiv i bez mirisa, ne ostavlja tragove. U našim trgovinama, osim Biokilla, možete nabaviti Pet soft sprej - vodena otopina prirodnih ulja i njihovih derivata i voćne kiseline, koja se koristi za uništavanje nametnika na koži, krznu, dlaci i perju kućnih ljubimaca. Njime možete poprskati kunića, kao i sva mjesta gdje kunić boravi. Prodaje se u pakiranjima od 200 ml i od 500 ml.

Od preparata koji možete staviti neposredno na kunića u ljekarnama Pet centra možete pronaći Advantage ampulu za mačke i kuniće kućne ljubimce, koja se koristi za:
- sprječavanje i suzbijanje invazije mačaka buhama (Ctenocephalides spp.),
- pomoć u liječenju i strateškoj kontroli alergijskog dermatitisa mačaka uzrokovanog buhama,
- sprječavanje i suzbijanje invazije kunića buhama (Ctenocephalides spp.).

Kuniću se razmakne dlaka, tako da bude vidljiva koža na gornjem dijelu vrata, tj. uz bazu lubanje. Stavi se vrh tube na kožu i čvrsto istisne sadržaj nekoliko puta izravno na kožu. Jednokratnom aplikacijom sprječava se infestacija kunića buhama do tjedan dana.


Apulom Advantage ne smije se tretirati mačiće mlađe od 8 tjedana, kuniće mlađe od 10 tjedana niti kuniće koji se koriste za prehranu ljudi.

O kožnim parazitima koji se mogu pronaći na kuniću možete dodatno pročitati i u prijašnjem odgovoru kolegice mr. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr. vet. med. u odgovoru Buhe kod kunića.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr