Povratak

Crvenilo kože, ljuskice i opadanje dlake na trbuhu - gljivična infekcija | Mršavljenje i bezvoljnost hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Av. Većeslava Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Molim Vas možete li mi pomoći. Imam hrčka starosti cca 7-8 mjeseci. Prije 5 tjedana sam primjetila crvenilo kože i opadanje dlake na trbuhu uz bijele ljuskice nakon nekog vremena stanje se popravilo, ali posljednjih tjedan dana dlake na trbuhu i nogama je sve manje. Uz to sam primjetila i žutu boju oko spolovila izgledalo mi je pomalo inficirano. Imam još jednog hrčka, ali ne borave skupa jer se ne slažu, kavezi su im jedan pokraj drugog i on je sasvim u redu. Drugi hrčak nije aktivan i ne vrti se u kolutu, većinu vremena spava. Danas kada sam ga uzela u ruke primjetila sam kako je izrazito mršav i to toliko da mu osjetim kosti na dodir što je na leđima jako izraženo. Primjetila sam da dosta pije vode, ali za hranu nije previše zainteresiran. Znate li možda što bi mu moglo biti? Karmela 

O: Promjene na koži mogu biti različitog uzroka – od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih pa do alimentarnih uzroka (deficita vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonalnih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde). Infekcije na koži posljedica su umnažanja gljivica i bakterija, koje mogu biti lokalizirane ili generalizirane, odnosno zahvaćaju veća ili manja područja na tijelu. Pojava navedenog je češća kod pada imuniteta kod starijih ili mlađih jedinki.

Javljaju se lezije na koži koje su rezultat upalne reakcije na uzročnika – gljivicu. Infekcija zahvaća  dlaku i površinske slojeve kože. Očituje se promjenama na koži, po cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima tijela. Promjene su najčešće kružnog oblika, različitih veličina, bez dlake, crvene boje, prekrivene suhom kožom koja se prhuta, vrlo često popraćena svrbežom. Svrbežom i češanjem se oštećuje koža pa su moguće sekundarne bakterijske infekcije. Životinje se u pravilu zaraze direktnim kontaktom, infektivnim sporama gljivica u zatvorenom prostoru ili okolišu ili indirektno preko kontaminiranih predmeta. Jedini put odnosno ulazna vrata infekta u organizam se nalaze u koži, oko dlačica, mikrotraume pogoduju lakšem unosu infekta. Povećana vlaga, prisutnost amonijaka, nedostatna prehrana, nedostatak mikroelemenata, prisutnost ektoparazita na koži, držanje na otvorenom, prisutnost glodavaca kliconoša... sve su to pogodovni čimbenici za nastanak gljivični oboljenja.
 
Potrebno je u liječenju koristiti sredstvo atifungicid za liječenje gljivičnih infekcija, ali iz razloga što se radi o hrčku, koji je sitna i osjetljiva životinjica, poželjno je da ga odvede na pregled. Iz istih razloga nisam u mogućnosti predložiti Vam određeno sredstvo, već preporučujem posjet ambulanti.

Kolegica Petra Franko bartoniček, dr.med.vet. pisala je detaljnije o temi piometre u hrčaka pod naslovom Iscjedak iz spolnog organa i promjena ponašanja ženke hrčka - tjeranje ili bolest / Piometra.

Teško sa sigurnošću znati o ćemu se radi ukoliko niste primjetili neke druge simptome bolesti osim mršavljenja. Moglo bi se raditi o nekoliko bolesti. Prvenstveno je moguće da je hrčak imao problema u građi zuba, zbog toga nije mogao uzimati na pravilan način hranu što odmah dovodimo u vezu s nedostatkom energije, hranjivih sastojaka, a time i vitamina i minerala ključnih za pravilno odvijanje metabolizma i zdravlje. Posljedično tome dolazi do zaostajanja u rastu i razvoju, mršavljenja te do razvoja metaboličkih i drugih bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr