Povratak

Crvenilo, otečenost i suzenje (iscjedak) iz očiju kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam patuljastog zeku, pre par dana su mu se oči zacrvenele i suze. Raspitao sam se i saznao da je konjuktivitis u pitanju, mazao sam sa Hidrociklinom. Prvo sam 2-3 mazao sa Hidrociklinom pa su mi rekli da sa uzmem Dexemethasonneomycin kapi i stavljam mu te kapi, evo treći dan. Malo je mirniji nego inače. Verovatno je još rano, ali ne vidim neki znacajniji napredak. Redovno svaki dan čistim kavez, ima pravilnu ishranu pa ako mi možete reći šta je uzrok tome i kako da sprečim da se opet ponovi? Hvala puno unapred, Denis

O: Crvenilo, otečenost (kemoza) i suzenje (epifora) očiju su simptomi zajednički svim oblicima konjunktivitisa. Akutni alergijski konjunktivitis je tipično praćen svrbežom, što ponekad može biti vrlo neugodno, i često je praćen oticanjem vjeđa. Virusni konjunktivitis je često povezan s infekcijom gornjeg respiratornog trakta, običnom prehladom ili/i upalom grla. Simptomi virusnog konjunktivitisa uključuju vodenasto suzenje i ponekad svrbež. Infekcija obično počinje na jednom oku, ali se može lako proširiti i na drugo.

Bakterijski konjunktivitis uzrokovan je bakterijama koje potenciraju  osjećaj  žuljanja u oku i sivo-žućkasti sluzavo-gnojni iscjedak ("krmelji") koji mogu sljepljivati vjeđe, pogotovo ujutro nakon spavanja. Iscjedak može biti obilan i obuhvatiti i područje oko oka.

Iscjedak nije najvažniji za dijagnozu stanja. Mnoge druge bakterije (npr. Chlamydia, Moraxella) mogu uzrokovati neeksudativni, ali veoma uporan oblik konjunktivitisa, bez jačeg crvenila i iscjetka.

Akutnije gnojne infekcije mogu biti bolne. Poput virusnog konjunktivitisa, obično zahvaćaju samo jedno oko, ali se jednako lako mogu proširiti na drugo. Razdoblje latencije (tj. vrijeme od infekcije do pojave prvih smetnji) je tri dana.

Antibiotske masti ili kapi za oči koriste se samo kod bakterijskog konjunktivitisa, a za virusni konjunktivits nema terapije, osim za ublažavanje simptoma.

Kuniću perite nosnice i oči od sekreta svakodnevno te mu mažite oči antibiotskom masti, a u našim ljekarnama možete nabaviti i Optiseptyl kapi za odstranjivanje staničnih ostataka, gnoja, prašine, krasta, stranih tijela i ostalih stranih tijela iz vjeđne vrećice. Za zaštitu možete oči namazati Opticorn masti koja sadrži vitamine A i D koji održavaju epitel rožnice.

Iz ponude Pet centra izdvajam "Opti-vit" multivitaminski preperat za glodavce, sastavljen od 14 vitamina i s L-karnitinom. Vitamini su važni za jačanje imunološkog sustava i sjajnu dlaku, L-karnitin potiče metabolizam masti i poboljšava jačanje srčanog mišića. Također, dostupan je i multivitaminski pripravak "Lebens vitamin", koji sadrži visok udio vitamina C. Oba preparata daju se u vodi, prema propisanim dozama za kuniće, a možete ih kupiti na blagajnama Pet centra. U Pet centru također možete nabaviti i mineralni kamen (s lucernom, s mrkvom i dr.) koji je bogat natrijem i fosforom, a ujedno je dobar i za trošenje zuba kod kunića. Svi navedeni preparati potiču jačanje opće otpornosti organizma i ubrzavaju oporavak i ozdravljenje.

Ukoliko se stanje vidno ne popravi u narednim danima tokom korištenja kapi za oči, kontaktirajte svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr