dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam hrčka starog 5 mj. sirijskog mužjaka, prije se puno kretao i bio je mršaviji. Prije mjesec i pol dana neprestano samo jede i spava, više se ne kreće puno niti vrti kolut. Počeo se debljati. Šta da radim? Mario


O: Pretilost u hrčaka i nije tako rijetka pojava. Do nje dolazi najčešće kao posljedica nepravilne i neprilagođene prehrane te nedovoljne aktivnosti. Posljedično, dolazi do znakova koje Vi i opisujete kod svog ljubimca - ljubimac se "povećao", djeluje lijeno, a njegova aktivnost i kretanja su svedena na minimum.
 
Rješenje za ovaj priblem je najčešće u izbacivanju poslastica bogatih šećerima. Umjesto prije navedenih poslastica, ljubimcu možete ponuditi povrće.


Također, ljubimcu bi trebalo osigurati veću količinu vježbe, a sve kako bi se postojeće zalihe energije reducirale.

U tu svrhu, vlasnici najčešće uzimaju lopte (kugle) u koju se stavi hrčak i na takav način se može kretati po prostoru, a u isto vrijeme gubiti na tjelesnoj težini. Također, možete svom ljubimcu osigurati više aktivnosti izvan samog kaveza - kretanje i trčanje po sobi. Za sve prije navedene oblike vježbe, ljubimac bi trebao biti pod stalnom Vašom kontrolom kako bi se spriječile eventualne ozljede ili "nestanak" istog.

Više o pravilnoj prehrani hrčaka možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.