Povratak

Dlaka kunića / Pothranjenost i pravilna prehrana kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Nedavno sam udomila patuljastog kunića - lavlja glava. Međutim, zeko je dosta bio zapušten, dlaka sva zamršena, bez ikakve šanse da se ''otpetlja'', tako da sam primorana da mu to sasvim ošišam. Sad me zanima koliko bi vremena trebalo da dlaka opet ponovo naraste jer je dosta ružno vidjeti golu kožu? I da, dosta je mršav, nekako osjetim svaku koščicu u tijelu. Sad me zanima je li to kod svih kunića tako ili je ovaj ozbiljno bio zapušten i što se ishrane tiče ? Veliki pozdrav za Vas. Dalila

O: Koža kunića sastavljena je od tri sloja: gornjeg - epidermisa, srednjeg – kutisa ili derme te donjeg sloja – supkutisa ili subderme. Dlaka je učvršćena u srednjem sloju, a dio koji se nalazi u koži naziva se korijen dlake. Na svom kraju ima odebljanje poput lukovice u dlačnoj vrećici.  Dlake su različite po veličini i kvaliteti, te razlikujemo tri vrste glavnih dlaka i jednu prelaznu. Sprovodna, dugačka, pokrovna dlaka koja se ističe duljinom i jačinom te daje karakterističnu boju krzna, osjata dlaka je kraća i tanja od sprovodne ,a osnovica može biti valovita, osjato-pahuljasta te pahuljasta ili vunasta dlaka je nježna, tanka, valovita i jako gusta.

Kod dobro hranjenih i njegovanih kunića krzno ima bujnu mekanu poddlaku s dužom grubljom površinskom dlakom te mora biti čisto, gusto i sjajno. Razni dijelovi tijela imaju različitu duljinu dlake te ovisi i o pasmini kojoj kunić pripada. Gustoća dlake također ovisi o pasmini. Općenito je dlaka najgušća na stražnjem dijelu, oko grla i po vratu. Po bokovima gustoća dlake je znatno manja, dok je na donjoj strani po trbušnom dijelu deset puta rjeđa nego na stražnjem dijelu. Normalno dlaka kunića je tanka, a koža vrlo osjetljiva, te treba paziti da se prilikom četkanja ne povrijedi (možda su najbolje četke barem dok ne steknete rutinu one u obliku rukavice sa gumenim čepićima).

Kuniće četkajte niz dlaku, ako je kunić bio krivo uzdržavan i ako ste pronašli dosta čvorića zapetljane dlake pažljivo ih možete odrezati škaricama ili ga ošišajte cijeloga s time da pripazite da kuniću bez dlake treba osigurati dovoljnu temperaturu u prostoru u kojem će biti ( idealno bi bilo između 16- 22°C). Ciklus izmjene dlake, linjanje kod odraslih kunića događa se u proljeće i jesen s time da na taj proces utječe i duljina dana odnosno količina svjetla kojoj je kunić izložen.  Linjanje ovisi i o temperaturi okoliša i u vrlo toplim stanovima može biti izrazito jako.

Ukoliko Vašem kuniću ošišate svu dlaku, njemu će ona, naravno, ponovno izrasti međutim trebat će joj minimalno od 6- 8 tjedana. Pomoći Vašem kuniću da se to brže i lakše dogodi možete dodavanjem multivitaminskih pripravaka koje možete pronaći u našim dućanima, npr. Versele-laga Orlux,  Opti- vit, multivitaminske kapi za primjenu u vodu.

Kod zdravog i dobro uhranjenog kunića sve koščice se ne bi smjele moći opipati. Vjerojatno nije bio hranjen odgovarajućom hranom ili je u svakom slučaju pothranjen. Nažalost, niste naveli radi li se o mladom kuniću ili već odraslome, stoga ću navesti nekoliko hrana koje bi bilo preporučljivo koristiti naravno ovisno o dobi kunića, a možete ih naći u našim dućanima:

• CUNIPIC Rabbit Junior

• CUNIPIC Naturaliss Junior Rabbit, hrana za mlade kuniće

• VERSELE-LAGA Prestige Premium Cuni Junior Nature

• VERSELE-LAGA Prestige Premium Cuni Nature hrana za kuniće s djetelinom

• CUNIPIC Rabbit Adult, hrana za odrasle kuniće

Ukoliko je Vaš kunić mlađi od 6 mjeseci, još uvijek pripada skupini juniora, dakle u mlade kuniće, i uz junior hranu dovoljno je osigurati mu dovoljne količine sjena i naravno dnevno svježu vodu. No, ako je Vaš kunić stariji pripada skupini odraslih kunića za kojih je primjerena hrana adult, i polako mu, u početku jednom tjedno pa s vremenom 2-3 puta u tjednu možete poslužiti svježu hranu, u obliku mrkve, jabuke bez sjemenki, zelenog radiča, peršina, sušenih banana ili brusnica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr