Povratak

Dlake i spojene kuglice pri vršenju nužde kod kunića | Malt pasta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kod kunića sam primjetila dlake u stolici i često kada vrši nuždu kuglice su spojene, da li moj kunić ima zdravstvenih problema? Ermi

O: Tijekom ljeta velik broj kućnih ljubimaca imao je problem pojačanog linjanja. Kunići i mace se inače dosta ližu te unose otpale dlake u svoju probavu. Klupka dlake mogu dovesti do velikih zdravstvenih problema u probavnom sistemu. I mačke i kunići vrlo teško povraćaju odnosno izbacuju kuglice dlake pa se one nagomilavaju u crijevu i dovode do začepa. Ako se ovo stanje zanemari, ljubimac gubi apetit, povraća, nema stolicu i drugo.

Kuniću tokom ljeta, ali i sada (kao u Vašem slučaju), treba davati malt pastu, primjerice GIMBORN Rodent Malt Pasta za glodavce s papajom – 2 centimetra  na dan, koja će omogućiti da se lakše izbace dlake iz probave putem stolice. Pastu ne treba davati svaki dan, već na početku 2-3 puta tjedno, a poslije sve rjeđe kako uđemo u zimski dio godine. Nažalost, problem se može i nastaviti, jer vlasnici započinju s  grijanjem stanova, te će se njihovi ljubimci ponovo linjati, stoga svakako predlažemo da nabavite navedenu pastu.

Navedeni izgled stolice uobičajena je pojava nakon perioda linjanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr