Povratak

Dob za kastraciju i utjecaj na ponašanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 2 patuljasta kunića koji su braća (mislili smo da su brat i seka, ali po ponašanju zadnjih 2-3 tjedna izgleda kao da su 2 muškića). Znači, od rođenja su zajedno i kod nas su sada 3 mjeseca, a imaju oko 4 i pol mjeseca. Do pred malo su se lijepo slagali, igrali mazili čistili spavali... sad su nam se pojavili problemi i jedan kunić nam je poštao jako plašljiv čak i agresivan, a sve to zbog učestalog naskakivanja drugog kunića na njega. Po savjetima koje smo dobili od uzgajivača, nismo planirali kod veterinara do njihove starosti od 6. mjeseci kad smo se mislili raspitati za kastraciju... Iskreno malo sam sad zbunjena, žao mi je kunića koji po kavezu zna često bježati od drugog, meni ne da ni da mu se približim kako bi ga pomazila, a kad su pušteni zna se sakriti u neki kutak i tako biti dugo vremena... da li mi molim vas možete dati neki savjet? Koliko vidim, oba jedu normalno i kugličare normalno, imaju sijeno i vodu konstantno, čisti kavez.... nisam primjetila ništa što bi upućivalo na neku promjenu bolest ili sl. Da li bi kastracija tako rano ipak bila poželjna ili je to prolazna faza? Unaprijed hvala na savjetu. Sandra

O: Kastracija kunića može se izvesti najranije u dobi od tri mjeseca kada se dovrši spuštanje testisa u skrotalne vrećice. No veterinari, bez obzira na to, preporučuju kastrirati kunića tek u dobi 5-6 mjeseci (period pune spolne zrelosti). Dakle, ne bi bila stručna greška kastrirati kunića u dobi od 4,5 mjeseca.

Kastrirani kunići, kako izgube nagon, postaju društveniji, kako prema drugim kunićima tako i prema vlasniku. No, bez obzira na rečeno, moram napomenuti da samo ponašanje ipak ovisi i o karakteru kunića. Tako da je vrlo izgledno da će kunić koji je od početka plah takav donekle i ostati, koji je živahniji bit će uvijek malo živahniji i neustrašiviji. Moj savjet Vam je da odvojite kuniće dok Vam nisu pod nadzorom, dakle, svaki u svoju gajbu, kako bi se plašljiviji kunić što manje stresirao. Ne bih preporučila potpunu odvojenost, dakle neka se oni druže i dalje, samo spriječavajte naskakivanje i omogućite drugome kuniću da se sakrije ako to želi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr