Povratak

Doziranje gotove hrane i optimalna količina hrane za kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Prije 2 dana sam kupila patuljastog ovnolikog kunića od 2 mjeseca i zanima me koliko peleta može imati u svojoj posudici jer cijelo vrijeme jede to. Iako jede i sijeno, bojim se da mu je previše peleta jer čim se isprazni, ja mu nasipam još jer se bojim da ne bude gladan, a s druge strane, ne bih da se previše udeblja. Dosta je izbirljiv (veće zelene i crvene kuglice iz pelete gura s njuškicom van iz posude i ne jede ih baš, očito mu ne pašu), ali kad god ga pogledam njuškica mu je zabijena u posudicu i pokušava dohvatiti sitnije komadiće koje nije izolirao iz posudice. Da zaokružim pitanje, koliko peleta i kada (u koje doba dana, noći) da mu dajem, a da mu nije ni previše, ni premalo ili mu mora biti stalno dostupna? Unaprijed Vam hvala, Matea


O: Kako niste naveli kojom vrstom hrane hranite svog ljubimca, preporučam Vam da na deklaraciji proizvođača potražite preporučene dnevne količine.

Općenito, kunićima bi trebalo ponuditi mješavinu zrnate hrane dva puta dnevno, s tim da im je kvalitetno sijeno

stalno na raspolaganju. Obzirom da je sijeno za biljojede iznimno dobar izvor hranjivih tvari, koje oni maksimalno iskorištavaju zahvaljujući specifičnoj građi probavnog sustava, ne trebate brinuti je li Vaš kunić gladan.

Količina mješavine zrnate hrane trebala bi se kretati oko 50-80 g dnevno, ali kunići nerijetko izabiru određene granule dok druge izbjegavaju. Time su potrebe za količinom hrane svakako veće. Međutim, svi sastojci mješane hrane su za kuniće jestivi i iskoristivi tako da životinja realno ne može biti gladna.
 
Kunići se prekomjernim unosom kalorične hrane mogu udebljati, ali Vaš ljubimac je sasvim mlad pa ga potaknite na igru i kretanje čime ćete spriječiti moguće debljanje.
 
Nešto više o količini hrane za kuniće možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr