dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dva muška štakora, još su mali, imam ih oko tjedan dana (a sveukupno su stari oko 2-3 tjedna, kad sam ih kupio već su lijepo gledali i hodali). Od kad su bili mali bili su zajedno, kupili smo ih zajedno. Pa sad, zanima me, stalno skaču jedan po drugome i ne znam da li se igraju ili tuku. Prvo krene jedan lickati drugog i onda se počnu tući ili igrati, ne znam više, i sad, jedan je drugoga ugrizao za nogicu i ovaj je sada ranjen i ne može stati na nju. Šta mogu poduzeti u vezi toga? Da li da ih svaki put kad se zakače pošpricnem malo vodom da ih razdvojim ili da ih pustim da riješe stvar sami? Hvala, Pavle


O: Štakor je inteligentna i društvena životinja koja voli živjeti u parovima ili grupama. U društvu se međusobno čiste, češkaju, spavaju, komuniciraju, svađaju i tuku. To su ljubimci čija je aktivnost jače izražena noću. Najaktivniji su u ranu zoru i predvečer.

Preporučuje ih se držati u istospolnim parovima.

Normalno je da mladi štakori se međusobno "natjeravaju", da skaču jedan po drugom te sve druge stvari koje nam izgledaju kao da se tuku. Oni s takvom igrom počinju već u dobi od 18 dana starosti, da bi u dobi od 30 36 dana starosti ona, po intenzitetu, dosegla vrhunac. Poslije tog perioda ona postepeno slabi, po intenzitetu. Oni na takav način pokušavaju vježbati za različite situacije i sukobe koje ih u budućnosti u životu i očekuju.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da pomno pratite međusobne aktivnosti ljubimaca te da iste spriječite ili eventualno odvojite u slučajevima kada postanu pregrube. Ako se takvo ponašanje nastavi i duže od mjesec do dva mjeseca starosti ljubimaca, bojim se da ćete morati držati ljubimce odvojene.

Naime, u dobi od 5, 6 tjedana života oni polako ulaze u pubertet te će međusobna nadmetanja i agresivna ponašanja ljubimaca dobiti "drugu dimenziju" jer se polagano ljubimci pokušavaju nametnuti na hijerarhijskoj ljestvici.