Povratak

Držanje hrčaka u paru i briga o podmlatku | WC za hrčka | Hrčak ignorira mineralni kamen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam neka pitanja i molim vas da mi odgovorite. Imam sirijskoga hrčka. Zanima me je li dobra odluka o nabavi ženke? I kako se brinuti za mlade? Također sam prije mjesec dana nabavio WC (toalet) za hrčke te kad hrčak uđe u njega počne se čekati i koprcati unutra. Zašto to radi i kako da ga naviknem na WC? I zašto ne grize mineralni kamen? Marko

O: Ukoliko želite imati podmladak hrčaka trebalo bi razmisliti o nekoliko čimbenika. Prije svega bi trebali imati dvije nastambe, kako bi mogli odvojiti majku i mladunce. Naime, već u prvim satima po porodu ženke se ponovno počnu tjerati i mogu biti oplođene. Kako bi na miru podigla zdravo leglo potrebna joj je sigurnost i kvalitetna prehrana. Majka se u potpunosti predaje brizi oko mladunaca te bi vaša zadaća bila samo nastaviti uobičajeno hranjenje i pojenje. Nastambu u kojoj je majka s mladuncima trebalo bi čistiti samo oko gnijezda i nikako nebi trebalo dodirivati mladunce.
 
Kako se ženka hrčka ciklički tjera cijele godine treba uzeti u obzir da bi veći broj legala izrazito iscrpio ženku. To znači da ih treba držati odvojeno.
 
Češkanje i koprcanje hrčka koje opisujete zapravo je njega krzna. Mnogi glodavci se doslovno "kupaju" u pijesku. Na taj način održavaju krzno čistim i bez ulaska u vodu. Pokušajte u novi WC posuti piljevinu i na nju staviti malo njegovog izmeta. Vjerujem da će tada hrčak WC koristiti upravo za vršenje nužde.
 
Mineralni kamen ponekad hrčcima nije zanimljiv. Pokušajte površinu mineralnog kamena protrljati komadićem jabuke ili mrkve čime ćete ga učiniti privlačnijim za Vašeg ljubimca.