Povratak

Držanje kunića u paru i odluka o kastraciji i sterilizaciji / Mogu li se zajedno držati kunić i zec?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam muškog kunića, star je oko 6 mjeseci. Planiram da mu nabavim i ženku, ali hoću da jedno od njih dvoje sterilišem. Šta mislite, koje je bolje prije sterilisati? I da li mogu da se drže kunić i domaći zec?
Hvala. Jelena

O: Kunići postaju spolno zreli u dobi od 3 do 6 mjeseci. Prehrana, uvjeti držanja i pasmina, glavni su čimbenici o kojima ovisi kada će nastupiti spolna zrelost. Manje pasmine postaju spolno zrele ranije od velikih pasmina.

Kastracija se preporuča u slučajevima ako vlasnici ne žele podmladak svojih ljubimaca te u slučajevima eventualnih agresija. Na taj način smanjujemo i mogućnost pojave tumorskih oboljenja, osobito tumora koji zahvaćaju reproduktivne organe. Kastracija podrazumjeva uklanjanje testisa kod mužjaka i jajnika kod ženki (ovariotomija) ili i jajnika i maternice (ovariohisterektomija). Potpuna razvijenost  spolnih organa nastupa tek s 5-6 mjeseci starosti i tada je kunić potpuno zreo za reprodukciju.

Kunići su vrlo društvena, umiljata, zaigrana i inteligentna bića pa bi bilo idealno kada bi bili u paru, naravno uz pravovremeno obavljenu sterilizaciju. Međutim, nisu svi kunići jednaki i nemaju baš svi potrebu za društvom drugog kunića. Ove životinje vole čuvati svoj teritorij pa držanje više životinja  uključuje dijeljenje svog teritorija sa "suparnikom".  Tada neki kunići mogu biti i agresivni, a ponekad čak i ugristi. Zbog toga je kuniće potrebno upoznavati postepeno na nekom neutralnom terenu. To je naručito važno ako je jedan kunić mlađi odnosno dosta manji rastom od drugog.

Budući da imate mužjaka koji je u dobi u kojoj se može obaviti kastracija, bilo bi dobro da se to obavi prije nego dođe ženka. Razlog tome je taj što nakon uklanjanja jajnika i testisa, prestaje produkcija spolnih hormona, ali njihova razina u krvi može još neko vrijeme ostati visoka. Prema tome, kunić još neko vrijeme može ostati sposoban da oplodi ženku. Taj period može trajati od 2 do 8 tjedana, pa se preporuča da se mužjak i ženka tada drže razdvojeno barem mjesec dana.

Divlji zec je sisavac iz reda dvojezubaca i razlikuju se od kunića. To su dvije različite vrste. Kunići su sitniji od zečeva. Kunići u divljini žive u skupinama i za razliku od zečeva ne prave rupe u zemlji, nego žive na površini. Zečevi ne žive u skupinama i za razliku od kunića ih je teško ili nemoguće pripitomiti. Ne savjetuje se držanje zeca i kunića zajedno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr