Povratak

Fistula u afričkih tvorova: simptomi, etiologija i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam afričku tvoricu staru 6 god. koja ima ružnu izraslinu na trbuhu koja izgleda kao rupa i rastvorena koža koja povremeno krvari. U ponašanju tvorice nisam zamjetila ništa pretjerano čudno, hrani se i obavlja nužde normalno, samo se stalno češe po toj rani. Tvoricu sam kupila kada je imala 2 god i već je bila cjepljena i sterilizirana i nisam nikad imala potrebu voditi je veterinaru i nemam svog veterinara. Da li mi Vi možete pomoći kome se u Rijeci mogu obratiti i prema Vašem mišljenju šta je mojoj tvorici i da li ima lijeka za nju? Zahvaljujem unaprijed na pomoći. Vedrana


O: Prema opisanom, najvjerojatnije je riječ o fistuli. Fistula je stara rana u vidu kanala sa slabom tendencijom zaraštavanja, iz koje se cijedi gnoj ili tjelesna tekućina. Fistule mogu biti prirodne ili stečene, te gnojne, sekrecijske i ekskrecijske. Fistula se sastoji od otvora, kanala i dna. Otvor je obično ljevkasto uvučen, okolina je bez dlake i pokrivena gnojem. Ako se otvor i zatvori, sekret se nakuplja unutra, pri čemu će ponovo probiti novi otvor. Dno fistule definira gnojna šupljina u kojoj se nalazi uzrok, strano tijelo, nekroza, ili tkivo koje nije demarkirano. Gnojni džepovi sami po sebi djeluju kao strano tijelo.



U liječenju fistula je potrebno ukloniti uzrok, utvrditi otvor, sondirati kanal, utvrditi njegov smjer i položaj, te u njemu uzrok, odnosno strano tijelo. Kanal se kirurški otvara, nakon čega se dno kiretira ili kirurški ekstripira, te ispire antiseptikom. Kod sekrecijske i ekskrecijske fistule, nakon uklanjanja uzroka treba težiti zatvaranju kanala.
U Rijeci pomoć možete potražiti u svakoj veterinarskoj ambulanti, ali je najbolje da ih kontaktirate osobno ili telefonom. Vama za informaciju prilažem linkove s podacima dviju ambulanti:

Veterinarska ambulanta "Njuška" Veterinarska ambulanta "Kućni ljubimci"


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr