Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića od 7 mj. i zadnja dva dana počeo je jako udarati zadnjim nogama o pod, nekako čudno i svaki put zacvili kad to napravi. Ne razumijem što to znači, da li ga moram voditi veterinaru? Hvala puno, Viktorija

O: O lupanju šapama u kunića pisala sam detaljnije ovdje.

Ispuštanje raznih zvukova i glasova, koji se mijenjaju ovisno o situaciji, također je način komunikacije kunića s okolinom te tako kod njih razlikujemo nekoliko vrsta glasanja.

Tiho i tužno cviljenje je znak da se kunić jako boji ili mu nije dobro, ali nema snage za borbu.

Tiho onjkanje ili roktanje je izražavanje seksualnog nagona.

Gugutanje, koje je obično popraćeno trčanjem, znak je da je kunić jako sretan.

Zujanje (doslovno kao bumbar) je izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja.

Tihim režanjem i brundanjem kunić pokazuje nervozu i laganu iznerviranost te suzdržanost u raspoloženju. Ako ga se nastavi izazivati, ovakvo glasaje može prijeći u glasno režanje i napad.

Glasnim režanjem i frktanjem kunić pokazuje da je ljut i da se osjeća ugrožen. U ovoj ga je situaciji najbolje pustiti na miru, da se smiri. Moguć je  napad, zaletavanje uz udaranje šapama i pokušaj ugriza.

Vrištanjem se kunić glasa kada je u smrtnom strahu, ozlijeđen ili umire.

Osnovni pokazatelji zdravstvenog statusa u životinje jesu zainteseriranost za osnovne fiziološke potrebe: hranu, vodu, obavljanje nužde, ponašanje i zainteresiranost za okolinu. Ako tu nema oscilacija, tada se vjerojatno ne radi o zdravstvenom problemu.