Povratak

Glasno i otežano disanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Molim vas za pomoć. Imam pet godina starog kunića i jako sam zabrinut za nju. U posljednje vrijeme (oko mjesec dana) primijetio sam da otežano diše. Povremeno kašlje i kiše ali nema iscjedak iz nosa ili očiju. Kunić je inače veseo, dobro  jede i ne pokazuje znakove stresa. Ipak disanje mi izgleda sve glasnije i teže.  Namjeravam kupiti Malt pastu kako bih joj pomogao ali nisam siguran da će to riješiti problem. Inače živim na otoku na kojem nema veterinara za male životinje, a kada bih i pokušao kunića odvesti negdje van otoka mislim da to ne bi podnijela jer je jako plaha životinja. Jako sam zabrinut. Ona mi je jedina prijateljica, a ne znam kako joj pomoći.

O: Kunići normalno dišu kroz nos i ukoliko je disanje glasno može se sumnjati na djelomičnu opstrukciju gornjih dišnih prohoda. Zvukovi koji se tom prilikom stvaraju nazivaju se (latinski) stertor odnosno stridor. Glasno disanje ne mora nužno značiti i otežano, iako u većini slučajeva jeste i otežano.

Dišni prohodi u nosu mogu biti suženi zbog upale, slabosti tkiva kao takvog i zbog prisutnosti različitog (upalnog) sadržaja. Međutim, kunići koji su izloženi stresu ili im je imunitet narušen, također mogu glasno disati. Osim toga, glasno disanje može se javiti i kod upale sinusa, različitih oteknuća ili edema na području respiratornog sustava kao i kod eventualne traume područja glave. Ne treba zaboraviti niti mogućnost da strano tijelo uđe u nosne prohode( sijeno, prostirka i sl.).

Nažalost, Vaše mogućnosti u vezi otkrivanja uzroka otežanog disanja su ograničene. Jedino veterinar može kroz različite dijagnostičke pretrage utvrditi porijeklo problema.

Inače respiratorne bolesti nisu rijetke kod kunića i mogu biti veoma opasne. Ipak, dobro je da je  Vaša ljubimica vesela i da jede.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr