Povratak

Goli vrat u kunića | Ispadanje dlake i nastanak bezdlačnih mjesta (alopecija) na koži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva smo dana kupili patuljastog kunića starog dva mjeseca. Tek kada smo simpatičnog svata donijeli doma, stavili u kavezić, nahranili i krenuli mu se diviti, primijetili smo, kad se kretao, nedostatak dlake na vratu, odnosno šiji. Nismo sigurni je li to normalno, ali nekako smatramo da ne, bez obzira što je riječ o mjestu gdje je pregib između glave i trupa. Nismo primijetili da se nešto posebno češka po tom mjestu. Molio bih Vas mišljenje o tomu što bi to moglo biti. Dajemo mu hranu za male zečiće i u vodu kapi Opti vit (onako kako je napisano na proizvodu). Dostavljam Vam i nekoliko fotki da vidite kako to izgleda. Srdačan pozdrav i zahvala! Michael

O: Ispadanje dlake i nastanak bezdlačnih mjesta (alopecija) na koži, može imati različite uzroke. To mogu biti  alergije, bakterijske infekcije, parazitarne invazije, gljivične infekcije, deficitarna prehrana, hormonalni poremećaji, itd.

Bakterijske infekcije mogu biti površinske i duboke, a uzrokovane različitim bakterijama, najčešće onima iz roda Staphilococcus spp., koji je ujedno i normalni stanovnik kože, no uslijed pada imuniteta može izazvati infekcije. Površinske infekcije zahvaćaju epidermis uključujući i dlačne folikule. Duboke infekcije su rjeđe od površinskih, a zahvaćaju dlačni folikul, epidermis i subkutis. Najčešće nastaju sekundarno (pad imuniteta, parazitarne bolesti).

Gljivične infekcije uglavnom se javljaju kod životinja sa oslabljenim imunitetom, sistemskih bolesti, kod dugotrajne primjene antibiotika ili imunosupresivnih lijekova, a najčešće suuzrokovane  gljivicama iz roda Microsporum i Trichophyton.

Infestacije parazitima najčešći su uzroci ispadanja dlake, a mogu biti uzrokovani šugarcima (Cheyletiella sp., Psoroptes) i buhama. Deficitarna prehrana također je jedan od čestih uzroka ovakvoga stanja, pa je uputno davati i vitaminsko-mineralne dodatke u vodu za piće. Moguće je i to da nedostatak dlake nije uzrokovan niti jednim od navedenih zdravstvenih poremećaja. Nekad u igri ili sukobima sa drugom životinjom može doći do toga da se počupa dio dlake na nekom dijelu tijela.

S obzirom na to da promjene na koži i dlaci  mogu biti uzrokovani nizom čimbenika, točnu dijagnozu  nažalost nije moguće postaviti bez detaljnog pregleda i određenih dijagnostičkih metoda. Savjetujem Vam da ljubimca odvedete veterinaru da bi se obavio pregled. Na  temelju pregleda i dobivenih nalaza se može ustanoviti o čemu se radi i je li potrebna terapija.