Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tjedan dana sam nabavila činčilu staru dva mjeseca. Kupila sam joj komadiće drveta za glodanje za glodavce, te drvenu ljuljačku, također za glodavce. Ali, čitala sam da činčile ne smiju glodati sve vrste drveća jer neka sadrže tvari štetne činčilama. A na tim proizvodima ne piše od koje su vrste drveta napravljeni. Dakle, smijem li činčili davati komade drveta, te poslastice namijenjene glodavcima općenito. Hvala Vam. Ana

O: Kao i drugi glodavci, činčile imaju zube koji kontinuirano rastu tijekom cijelog života.

Zubi se skraćuju i održavaju u dobrom stanju grickanjem, glodanjem i žvakanjem različitih predmeta što ujedno predstavlja prirodnu i obveznu aktivnost za sve činčile - kućne ljubimce.

Čičile obično za grickanje favoriziraju grančice i grane različitog drveća, kao što je vrba, jabuka, jablan, jasika,... Potrebno bi bilo izbjegavati grančice i grane koje potječu od trešnje, limunastog voća, sekvoje, cedara, kestena i drugog zimzelenog drveća.

Za igru Vašeg ljubimca možete mu ponuditi i različite drvene igračke (od drveća koje nije tretirano različitim sredstvima), kao što su drvene igračke namjenjene za grickanje, a najčešće se nalaze na policama namjenjenim glodavcima ili špaga i drvene igračke namjenjene papigama.

Možete joj nabaviti kolut za glodavce (metalni), drvene igračke za veće papige koje se objese u kavezu, lopticu za glodavce u koju se stave poslastice i koje ispadaju prilikom koturanje iste ili prozirnu loptu u koju se stave glodavci (ne mogu nam pobjeći i sakriti se, ali se mogu kontrolirano kretati po stanu), kavez na više nivoa s dodacima (grane drva ili razni tunelići kroz koje mogu nesmetano proći), metalnu posudu s pijeskom za činčile u kojem se obožavaju kupati.

Sa stajališta poslastica, uzgajivači savjetuju izbjegavanje istih namjenjenih malim glodavcima, odnosno, ako se već koriste trebale bi prema uputama proizvođača biti namjenjene i činčilama (npr. Prestige-Sweeties, Veggies, Frutties, štapići za glodavce s voćem, ...)

Također Vašem ljubimcu možete davati i kamen (npr. Kamen za činčile i druge male glodavce sa mrkvom,...) koji će mu osigurati sve potrebne minerale i mikroelemente, a zbog dodane mrkve, ovaj kamen predstavlja posebnu slasticu.