Povratak

Gubitak apetita i apatija kod zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam zamorca starog nekih 9 mjeseci. Do sada nisam imao nikakve probleme, uvijek je bio veseo i razigran i dosta dobro je jeo, probava mu je bila uredu, sve do jučer kada sam primjetio da se slabije kreće odnosno stoji u jednom mjestu i malo jede, a oči mu izgledaju umorno kao da je pospan. Znači, 2 dana je veoma malo jeo i slabo se kretao, u tome sam i uočio na izmetu kao sluzavu tvar, kao s nekim balončićem. Molim vas odgovorite mi.

Hvala.

O: Gubitak apetita i apatija mogu se javiti iz različitih i mnogobrojnih razloga: nedostatak vitamina C, unutarnje bolesti, paraziti, izloženost propuhu, stres, nagla promjena hrane, neadekvatna prehrana, loša kvaliteta vode, prerasli zubići, ketoza (metabolička bolest).

Promjena posudice iz koje zamorčić pije ili jede također može uzrokovati gubitak apetita.

Gubitak apetita i apatija mogu se javiti iz različitih i mnogobrojnih razloga: nedostatak vitamina C, unutarnje bolesti, paraziti, izloženost propuhu, stres, nagla promjena hrane, neadekvatna prehrana, loša kvaliteta vode, prerasli zubići, ketoza (metabolička bolest). Promjena posudice iz koje zamorčić pije ili jede također može uzrokovati gubitak apetita.

Najčešća nutritivna poremetnja u zamorčića je deficit vitamina C. Ovdje također dolazi do gubitka apetita, a nedostatak ovog vitamina je put ka drugim poremećajima i bolestima. Kao i ljudi, zamorčići nisu u mogućnosti sami sintetizirati vitamin C, zato ga je potrebno unositi u organizam putem hrane ili dodataka prehrani. Životinje su obično pospane, letargične i nemaju energije, krzno je loše kvalitete, a mogu i naglo uginuti. Neki put čak i kod pravilne prehrane i dovoljnog unosa vitamina C može doći do deficita radi neadekvatne resorpcije u crijevima zbog drugih problema (paraziti, proljev).
 
Ukoliko se ne reagira na vrijeme, vrlo brzo može doći do problema sa jetrom i smrti zamorčića. Zato bih Vam savjetovala da ljubimca hranite na silu tako da izmiksate hranu i dajete direktno na usta špricom. Svakako kupite vitamin C koji možete naći u našim dućanima, u obliku kapi koje se dodaju u vodu za piće.

Što se tiče sluzi i "balončića" u izmetu, vrlo mi je teško na temelju opisa pretpostaviti o čemu bi moglo biti riječ. Moguće je da se radi o crijevnim parazitima pa bi bilo dobro očistiti zamorčića i od parazita, no to preporučam tek kad se popravi opće stanje životinje.

U svakom slučaju, ukoliko se stanje ne popravlja, odvedite zamorčića na pregled Vašem veterinaru kako bi se pokušalo ustanoviti o kakvom se problemu radi i pristupilo adekvatnoj terapiji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr