Povratak

Gubitak apetita i apatija zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam zamorca, ne znamo kolko je star, ali kod nas je tri godine, veseo i razigran. Već treći dan ne jede, ne pije, ne vrši nuždu, samo je u kutu stisnut (inače spava ispružen koliko god se može ispružiti).  Jučer smo bili kod veterinara i rekla je da su crijeva ok, ali prazna pošto ne jede, dobio je injekciju za dehidraciju jer ne pije i vitaminsku i da bi danas trebao biti bolje, ali za sada ništa. Zanima me vaše mišljenje, je li mu možda životni vijek pri kraju pa je zato takav? Hvala, Kristina

O: Zamorčići su biljojedi pa je trava odnosno sijeno njihova prirodna hrana. Osim toga mogu jesti i svježe voće i povrće. Životni vijek zamorčića je 4-8 godina.

Gubitak apetita i apatija mogu se pojaviti iz više razloga i to: nedostatak vitamina C, unutarnje bolesti, paraziti, izloženost propuhu, stresu, nagla promjena hrane, loša prehrana, loša kvaliteta vode, ketoza (metabolička bolest), prerasli zubići. Najčešće im znaju prerasti ne samo sjekutići, već i kutnjaci, radi čega životinja postaje apatična, odbija hranu ili  bira mekaniju  hranu. Jedan od najčešćih nutritivnih problema koji mogu dovesti do ovakvog stanja je deficiti vitamina C pa osim odbijanja hrane, postaju pospani, bez energije, ne miču se pretjerano te na kraju dolazi do uginuća.


Bez obzira na to što on sada odbija samostalno jesti hranu, Vi ga možete hraniti na špricu s usitnjenim vlaknima sijena i mješavinom peleta (namočiti malo s vodom da omekša te usitniti mikserom). Vitamin C za zamorčiće možete pronaći i u našim dućanima, u obliku kapi koje se dodaju u vodu za piće.

Teško je, s obzirom na navedeno, reći je li životni vijek Vašeg ljubimca pri kraju. Smatram da ne treba odmah odustati od životinje, te postupiti u skladu sa savjetom veterinara koji je životinju pregledao ili po mogućnosti odvesti na drugi pregled na Veterinarski fakultet u Zagreb, Kliniku za unutarnje bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr