Povratak

Gubitak dlake i promjene na koži hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Neki dan sam bio kod vas u dućanu te sam se informirao u vezi mojeg hrčka koji na guzi više nema dlaku. Da ne duljim sa pričom, šaljem vam nekoliko slika pa ako je moguće da mi date kakav savjet o čemu se radi te može li se izliječiti. Unaprijed zahvaljujem. Goran

O: Promjene na koži mogu biti različitog uzroka - od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih pa do alimentarnih uzroka (deficita vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonalnih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žljezde). Infekcije na koži posljedica su umnažanja gljivica i bakterija, koje mogu biti lokalizirane ili generalizirane, odnosno zahvaćaju veća ili manja područja na tijelu. Pojava navedenog je češća kod pada imuniteta kod starijih ili mlađih jedinki.

Mikrosporoza je zajednička bolest kod svih životinjama. Javljaju se lezije na koži koje su rezultat upalne reakcije na uzročnika - gljivicu.

Infekcija zahvaća  dlaku i površinske slojeve kože. Očituje se promjenama na koži, po cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima tijela. Promjene su najčešće kružnog oblika, različitih veličina, bez dlake, crvene boje, prekrivene suhom kožom koja se prhuta, vrlo često popraćena svrbežom. Svrbežom i češanjem se oštećuje koža pa su moguće sekundarne bakterijske infekcije.

Životinje se u pravilu zaraze direktnim kontaktom, infektivnim sporama gljivica u zatvorenom prostoru ili okolišu ili indirektno preko kontaminiranih predmeta. Jedini put odnosno ulazna vrata infekta u organizam se nalaze u koži, oko dlačica, mikrotraume pogoduju lakšem unosu infekta. Povećana vlaga, prisutnost amonijaka, nedostatna prehrana, nedostatak mikroelemenata, prisutnost ektoparazita na koži, držanje na otvorenom, prisutnost glodavaca kliconoša... sve su to pogodovni čimbenici za nastanak mikrosporoze.
 
Dijagnostičkim metodama isključuju se ostale kožne bolesti sa sličnim simptomima, kao što je bakterijska infekcija i infekcija šugarcima. Posebna lampa, Woodova, može poslužiti kao orijentacijska metoda za postavljanje konačne dijagnoze.

Potrebno je u liječenju koristiti sredstvo atifungicid za liječenje gljivičnih infekcija, ali iz razloga što se radi o hrčku, koji je sitna i osjetljiva životinjica, poželjno je da ga odvede na pregled. Iz istih razloga nisam u mogućnosti predložiti Vam određeno sredstvo, već preporučujem posjet ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr