Povratak

Hrčak je prestao mokriti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo ženku hrčka staru 7-8 mjeseci. Zadnjih par dana je prestala piškiti. Vidjela sam da pije vodu, ima normalnu stolicu, sve u svemu ponašanje je u redu. Samo se čini manje zainteresirana za poslastice. Također, u zadnje vrijeme spava naizmjenice malo na starom mjestu,  a malo upravo u tom kutu u koji je prestala piškiti. Molim Vas, odgovorite!
Hvala unaprijed. Ines

O: Do prestanka mokrenja može doći uslijed različitih stanja u organizmu hrčka. Zadržavanje mokraće može biti akutno ili kronično.

Često se problemi sa mokrenjem javljaju kao simptom tijekom bolesti bubrega, kronične progresivne nefroze (CPN). Riječ je o bolesti koja je javlja kod starijih životinja i to nešto češće mužjaka, a karakterizira ju gubitak na težini, smanjena fizička aktivnost i neuredno krzno.

Količina proizvedenog urina može biti nešto veća nego inače s time da je u urinu znatno povišena koncentracija bjelančevina, osobito albumina, vlasnici primijećuju intenzivni miris mokraće koji se do tada nije osjećao. Što se tiče liječenja, životinje je potrebno prebaciti na prehranu s niskom količinom bjelančevina. Kao izvor bjelančevina najbolje bi bilo davati hranu na bazi soje te smanjiti unos kalorija kako bi se ublažili odnosno spriječili simptomi bolesti.

Savjetujem Vam da odvedete svog hrčka na detaljni veterinarski pregled, da se točno utvrdi dijagnoza.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr