Povratak

Hrčak krvari iz analnog ili vaginalnog otvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mom hrčku starom dvije godine curi krv iz anusa ili vagine (nisam siguran). Što to znači i što treba napraviti?
Hvala, Ivan

O: U hrčka analni i vaginalni otvori su odvojeni, no vaginalni i mokraćni otvor nisu odvojeni, te je vrlo teško utvrditi, osobito kod tako male životinjice, od kuda potječe krvarenje. Krvarenje iz anusa je simptom gastrointestinalnih bolesti, odnosno niza poremećaja, od kojih su neki po život opasni. Kako se radi o malom organizmu, svako takvo krvarenje se smatra vrlo ozbiljnim stanjem.

Znakovi krvarenja u probavnome sustavu ovise o mjestu i težini krvarenja. Ako krvarenje potječe iz rektuma (završni dio debelog crijeva) ili donje polovice debelog crijeva, pojavljuje se krvava stolica (hematokezija). Krvarenje iz jednjaka, želuca ili početnog dijela tankog crijeva rezultira tamnom, odnosno crnom stolicom (melena). Ako je gubitak krvi malen, ali dugotrajan, organizam će u početku uspjeti nadoknaditi izgubljenu krv, ali što takvo stanje duže traje, životinja će pokazivati bezvoljnost, nezainteresiranost za hranu i bljedilo sluznica zbog razvoja anemije.

U malih glodavaca, krvarenje gastrointestinalnog podrijetla najčešće je posljedica upale crijeva (najčešće bakterijske etiologije), enterotoksemije, trovanja i sl.

Krvarenje može biti i iz vagine i mokraćnog otvora. Ako se radi o krvarenju iz mokraćnog otvora, najčešće je to vidljiva krv u mokraći. Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sustava. Unutar pojma hematurije (krvi u mokraći), razlikujemo makrohematuriju koja predstavlja prisutnost krvi u mokraći vidljivu golim okom, te mikrohematuriju ili eritrocituriju, koja predstavlja prisutnost većeg broja eritrocita u mokraći koji se ne mogu vidjeti golim okom. Uzrok krvarenja ne mora biti direktno vezan uz promjene u bubrezima i mokraćnom sustavu. Primjer su poremećaji koagulacije krvi i zgrušavanja.

Drugi uzrok krvarenja, i svakako jedan od najčešćih, jesu promjene i bolesti bubrega. To mogu biti bolesti glomerula (mikroskopski segmenti bubrega u kojima se filtrira krv), kao što je slučaj kod akutnog, perzistentnog ili kroničnog glomerulonefritisa, fokalnog glomerulonefritisa i ostalih bolesti koji napadaju strukturu i integritet glomerula. Krvarenja iz bubrega ne moraju biti glomerularnog porijekla. To je npr. slučaj kod policistične bolesti bubrega, kamenaca, pijelonefritisa, TBC bubrega, traume, karcinoma bubrega itd.

Osim krvarenja iz bubrega postoji i krvarenje iz donjeg dijela mokraćnog trakta. To je slučaj kod upale mjehura, uretre, prostate, karcinoma papiloma, stranih tijela itd.

Kod hrčaka se periodično može javiti krvarenje iz vagine, koje traje 1-2 dana i u tom slučaju najčešće nije potrebna nikakva intervencija. No ako krvarenje potraje duže ili se pojača intezitet krvarenja, u tom slučaju obavezno treba potražiti pomoć veterinara. Krvarenja iz vagine najčešće su posljedica upalnih procesa, hormonalnih disbalansa, te beningnih, ali i malignih promjena reproduktivnih organa.

Kako bi se otkrio pravi uzrok krvarenja Vašeg hrčka, svakako ga što prije odvedite veterinaru, kako bi se na vrijeme započelo s terapijom. Pošto se radi o malenom organizmu, ako je i samo mala mehanička ozlijeda uzrok krvarenja, takvo stanje može imati posljedice opasne po život.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr