Povratak

Hrčak i dijabetes (šećerna bolest)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam dva kineska hrčka, sivi i bijeli, stara 14 mjeseci. Bijeli je ženka, za sivog ne znam, ali pretpostavljam da je i ona ženka jer još nema malih i stalno se tuku. Uglavnom, bijela je deblja, sporije se kreće i počela je gubiti krzno na trbuhu i nogicama. Pročitala sam na jednoj super stranici da su to simptomi dijabetesa, a moje pitanje je kako da je sad hranim? Da izbacim iz prehrane sve što sadrži šećer (poslastice, voće, povrće - ne dajem im to prečesto) i hranim samo suhom gotovom hranom i vitaminima? Ili?
Hvala! Katarina


O: Dijabetes predstavlja poremećaj metabolizma koji karakterizira povišena razina šećera u krvi zbog poremećaja u izlučivanju inzulina, kao i zbog poremećaja u funkciji inzulina kao takvog. Inzulin je hormon koji omogućava da se  glukoza iz krvi apsorbira u stanice organizma, tj. da organizam bude opskrbljen dovoljnom količinom energije. Kod dijabetesa pankreas proizvodi premalo inzulina pa glukoza ne može biti iskorištena i zbog toga je njena koncentracija u krvi visoka. 

Smatra se da su ruski (patuljasti) hrčci u određenoj mjeri skloni dijabetesu, za razliku od sirijskih kod kojih se javlja rijetko.

Osnovni simptomi dijabetesa su često mokrenje,često pijenje vode, letargija i brzo zamaranje, istodobno visok apetit i mršavljenje, a ako potraje javljaju se poremećaji u radu bubrega, slabljenje vida (katarakta) i poremetnje u radu srca.

U liječenju dijabetesa odgovarajuća prehrana predstavlja glavnu i najvažniju mjeru.Dijeta bi trebala sadržavati visoki udio proteina, niski sadržaj ugljikohidrata i masti. To znači da hrčka treba hraniti prokuhanim ribljim mesom, piletinom, lećom, posnim sirom, nemasnim jogurtom koji nema dodanih šećera, tzv.sojinim sirom (tofu), a izbjegavati treba komercijalno pripravljene gotove smjese koje sadrže fruktozu, laktozu, dekstrozu i druge šećere.

U svakom slučaju, preporučujem da Vašeg hrčka odnesete veterinaru kako bi utvrdio je li zaista riječ o dijabetesu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr