Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam sirijskog hrčka 2 tjedna. Jučer je počeo čudno držati glavu nagnutu na desnu stranu i dok hoda svako malo napravi krug u tu stranu, kao da je izgubljen. Do sada to nije radio pa Vas molim za odgovor da li bi trebali posjetiti veterinara? Inače, normalno jede, obavlja veliku i malu nuždu, pije vodu, grize komad drva, čisti se i kreće se brzo, oči mu izgledaju bistro, njuškica suho, spava kao i do sad. Jedino je malo nervozan kad ga primim u ruku. Unaprijed hvala na odgovoru. Goran

O: Držanje glavice može biti posljedica udarca ili pada.

Naime, pri je tome je moguće došlo do nastanka hematoma u području glave, a natečeno tkivo izaziva poteškoće u držanju i okretanju glavice.

Hrčku bi trebalo idućih dva tjedna dodavati u vodu za piće vitamine koji sadrže B-kompleks posebno B1 vitamin koji omogućava oporavak živčevlja. U Pet centru možete nabaviti od Beaphara Vitamin B Komplex ili Lebens-vitamine (multivitaminski pripravak za glodavce). Otopinu za piće s vitaminima treba pripraviti svaki dan svježe.

Također, možete posjetiti veterinara zbog moguće terapije antibioticima koje će Vaš veterinar pripisati prema zatečenom zdravstvenom stanju hrčka.