Povratak

Hrčak krvari

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja ruska hrčkica ima krvav donji dio trbuha, ne znam što da napravim. Na tom području joj je i dlaka na nekim mjestima iščupana i ne mogu točno vidjeti odakle točno krvari, sve izgleda kao velika ogrebotina, ne znam kako da to bolje opišem. I repić mi se čini kao da joj je više van nego što je bio. Bila je u kavezu s drugom ženkom, iz istog legla, kupljene kod vas u isto vrijeme prije nešto više od mjesec dana. U početku su se dobro podnosile, kasnije iu se tu i tamo kratko potukle, ali nije bilo ništa strašno. Sad sam ih odvojila, jadnica je mirna u kućici, ne izlazi iz nje. Dignem kućicu s vremena na vrijeme da vidim je li ok i ta rana je i dalje krvava, iako sam vidjela da se čistila, možda to znači da ne zarasta. Stvarno ne znam što da napravim, nedjelja je i nemam kamo s njom. Molim Vas, pomozite mi.
Lijep pozdrav, Lea

O: Kod malih životinja krvarenje se ne smije zanemariti da ne bi došlo do iskrvarenja. Potrebno je hrčka prevrnuti na leđa i dezinficirati  površinu sa sterilnom gazom i betadin otopinom.

Ako rana stalno krvari i krvarenje se ne zaustavlja, morat ćete posjetiti veterinara ustanovili u kojem je stupnju krvarenje opsežno, bitno je napraviti klinički pregled.

Za bolje i brže zaraštavanje rana preporučam Vam Cothivet sprej koji sadrži esencijalna ulja i tinkture lavande sa svojim cikatrizirajućim svojstvima (stvaranje ožiljka), lucerne koja ima antihemoragično (protiv krvarenja) i antianemično djelovanje, pupave koja ima antiinfektivno djelovanje, čempresa s adstrigentnim i vazokonstriktornim djelovanjem, divlji kesten s protuupalnim te lavandu, majčinu dušicu i ružmarin koji djeluju antiseptički.

Važno je da hrčak jede i pije i da je uobičajenog ponašanja. Ukoliko to nije slučaj, morat ćete posjetiti veterina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr