Povratak

Infekcija, katarakta ili lezija u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar,Škurinjska cesta 1,Rijeka


P:
Imam pitanje vezano za patuljastoga kunića, jučer je sin primjetio da mu desno oko kao malo mutno a danas navečer je suprug gledao i oko je  kao natečeno i cijelo mutno više bjelo i malo reagira na njega, ne puno i to kad dodemo rukom blizu oka. Možete li mi molim Vas reći što da poduzmemo? Unaprijed hvala. Suzana

O:
Nažalost bez pregleda teško mi je reći o čemu je riječ; za početak da li se radi o procesu unutar očne jabučice ili na njezinoj površini odnosno na rožnici. Ukoliko se navedeno bjelkasto zamućenje nalazi "unutar" oka moguće je da se radi o intraokularnom apscesu (infekcija) ili katarakti. Katarakta je zapravo zamućenje leće oka, a najčešće ju nalazimo kod starijih životinja iako se može javiti i kod onih mlađih kao posljedica bakterijske infekcije, neadekvatne prehrane, visoke koncentracije glukoze u krvi ili pak spontano, bez poznatog razloga. Ukoliko je pak riječ o leziji na površini oka onda je moguće da se radi o čiru na rožnici koji najčešće nastaje kao posljedica traume.
To se najčešće dogodi kada  životinja "očeše" oko o neki predmet (kut kaveza) ili padne ili joj se npr. komadić sijena zapikne u oko. Ukoliko se takvo stanje ne terapira ono može postati dosta bolno te ugroziti vid životinje. U svakom slučaju najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti, da ljubimca odvedete na pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo o čemu se točno radi i kako bi se propisala adekvatna terapija.
Za prvu ruku možete eventualno, uz redovito ispiranje i čišćenje oka (npr. fiziološkom otopinom), aplicirati neku antibiotsku mast za oči poput Kloramfenikola ili Tobrexa, dva puta dnevno. Ukoliko se stanje kroz par dana ne popravi svakako savjetujem da potražite pomoć Vašeg veterinara ili kolega na Veterinarskom fakultetu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr