Povratak

Infekcija oka u hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim vas za savjet. Imam hrčka i prije par dana sam uočila da ima problem s desnim okom, nisam previše brinula jer se zna dogoditi da mu piljevina uđe u oko i on si to sam očisti, ali ovo traje već oko tjedan dana i izgleda dosta loše. Ne znam koji je uzrok jer nije izložen propuhu i redovito mu čistim kavez. Slikala sam ga da mi možete lakše reći o čemu je riječ i procjeniti stanje . Unaprijed hvala, Ana

O: Infekcije oka su relativno česte u hrčaka. Naime, njihove osjetljive oči često dolaze u kontakt s mikronskom prašinom prilikom kretanja po svojoj nastambi i podlozi (sijeno, stelja,...). Ta mikronska prašina može dodatno iritirati osjetljive strukture vidnog aparata te stvoriti sve preduvjete za razvoj upale. Naravno, ovdje je bitno spomenuti da su oni poprilično osjetljivi i na male količine propuha, direktnog strujanja zraka (klima, ventilator,),... te su nerijetko skloni različitim mehaničkim ozljedama (udarac, pad,...).
 
Najčešći znak upale oka je nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka.
Taj sadržaj može biti različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a posljedično tome je moguće pronaći mokru dlaku ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake te otečenost kapaka koji i zatvaraju oko.

U infekciji oka najčešće sudjeluju bakterije - Pasteurella sp., Bordetella sp., ili Staphylococcus sp.,... te ih je potrebno odmah liječiti. U protivnom, moguće je da se infekcija proširi na vilicu i respiratorni sustav.
 
Upale očiju često se javljaju i kao nastavak infekcije sinusa te ih je potrebno liječiti i lokalno i sistemski antibioticima. Oči su povezane živcem s mozgom pa se nakon neliječenih očnih infekcija može kao komplikacija javiti upala mozga s mnogo težim posljedicama, čak i oduzetost i nemogućnost kretanja i uzimanja hrane i vode.
 
Ovdje je bitno naglasiti da mnogi vlasnici i uzgajivači ove vrste životinja veliku pozornost obraćaju i na održavanje higijene prostora oko očiju. U tu svrhu, nerijetko se savjetuje ujutro očistiti oči hrčka. Tako, koristi se mlaka voda, otopina acidi borici ili vlažne maramicama za čišćenje očiju.
 
Za postizanje optimalne kvalitete života hrčaka trebalo bi posebnu pozornost obratiti na uvjete držanja ljubimca. Njihova nastamba treba biti u dijelu stana koji nije je izložen propuhu ili klima uređaju te bi bilo uputno i davati im vitamine za glodavce u vodu za piće. Savjetuje se da se koriste multivitaminske kapi za glodavce koje u svom sastavu sadrže visoki udjel vitamina C.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će pregledati ljubimca i po postavljenoj dijagnozi odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja. Također, biti će u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja oko osiguravanja i postizanja optimalna zdravlja kao i kvalitete života ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr