Povratak

Iscjedak iz spolnog organa i promjena ponašanja ženke hrčka - tjeranje ili bolest / Piometra

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam ženku hrčka staru oko 6 mj., kupila sam je prije 4 mj. i u Pet centru su mi rekli da je oko 3 mj. stara. Prije 5-6 dana dobila je neki smeđe-žuti iscjedak, područje oko spolovila, anusa i repa joj je umrljano i mokro. Normalno jede i pije i ima normalnu stolicu, nema proljev. Jede samo suhu hranu za hrčke. Pročitala sam da tako nekakav iscjedak imaju ženke prilikom tjeranja pa me zanima postoji li mogućnost da se tjera ili je nekakva bolest u pitanju? Malo je mirnija nego inače i više spava. Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav, Ivana

O: Prosječni životni vijek hrčaka je za ženke oko 18 mjeseci, a za mužjake do 2 godine. Smatra se da je razlika u duljini života takva zbog sklonosti ženki da razviju atrijsku trombozu (bolest kod koje dolazi do nakupljanja ugrušaka u glavnoj arteriji tijela). Ženke Sirijskog hrčka spolno sazrijevaju sa 30 dana po rođenju i postaju spolno aktivne. Od tada nadalje one se tjeraju, dakle imaju estrus svaka 4 dana - 5 dana. Pri samom kraju estrusa iz rodnice se često pojavljuje bijelkasto žućkasti iscjedak vrlo intenzivnog mirisa što označava ovulaciju.

Prema izgledu iscjetka vrlo je teško odrediti radi li se o fizološkoj pojavi koja će slijediti svaki estrus ili se radi o gnojnom iscjedku koji se pojavljuje kod bolesti spolnih organa kao što je pyometra.

Upala maternice koja se pojavljuje i kod drugih životinjskih vrsta, posredovana hormonima prvenstveno estrogenima i progesteronom kojih luče jajnici, može dovesti do ozbiljnih poteškoća sa zdravljem hrčkice. Jedini način na koji Vi kao vlasnik možete razlikovati ova dva stanja je da pratite ostale simptome koji se mogu pojaviti. Ukoliko je doista riječ o upali maternice, od simptoma mogu se još pojaviti povišena tjelesna temperatura, životinja postane vrlo mirna i nezainteresirana za okolinu, odbija vrlo često jesti, a pijenje vode može se ponekada čak i povećati kao i mokrenje.

Ukoliko kod Vaše hrčkice ne vidite ostale nabrojane simptome, onda se vrlo vjerojatno radi o tome da se Vaša hrčkica nalazi u onim mjesecima u godini kada su hrčci reproduktivno aktivni, što otprilike traje oko 6 mjeseci. U tom slučaju takav iscjedak će se konstantno pojavljivati dok ženka ne izađe iz sezone parenja.

S obzirom da ste naveli da je Vaša hrčkica nešto mirnija, moj savjet bi bio da pozorno promatrate njeno ponašanje i ukoliko primjetite bilo koji od dodatno opisanih simptoma, ne dvojite nego je čim prije odvedite veterinaru, jer ukoliko se zaista radi o pyometri potrebno ju je staviti na terapiju odnosno operativnim zahvatom ukloniti upaljenu maternicu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr