Povratak

Iscjedak kod činčile | Važnost i način redovnog praćenja zdravlja činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam činčilu žensku ali ne znam točno kolko je stara, a kod mene je godinu dana. Živahna je i u dobrim uvjetima, možda čak i predebela. Danas sam primijetio nekakvu bijelu, gušću tekućinu po kavezu, nešto kao urin, ali bijelo. Ali ne primjećujemo nikakve promjene u ponašanju, normalno skače i trči, jedino u zadnjih tjedan dana jede nešto manje. Možete li mi objasniti trebam li se brinuti i odvesti ju što prije kod veterinara? Unaprijed hvala, Matej

O: Ženke činčila su spolno zrele s otprilike 6 mjeseci starosti, tada započinje tjeranje svakih 28-35 dana i traje 4-5 dana. U to vrijeme se može primjetiti žućkasti iscjedak. Osim iz rodnice, iscjedak koji ste primjetili kod Vaše ljubimice može biti i iz analnih žlijezda, uglavnom u oba slučaja nema ga puno. Kod upale maternice iscjetka ima više i prisutna je osjetljivost pri pritisku na trbuh.

Zdravlje Vaše činčile možete pratiti svaki dan, promatrajući ponašanje, uzimanje hrane, obavljanje nužde, pogotovo zauzimanje stava pri mokrenju (zgrbljena leđa, grč), izgled sadržaja nužde, zatim prepipavanjem krzna. Poželjno je jednom tjedno izvagati ljubimca i voditi bilješke o tjelesnoj težini. Razlike u težini do 10% u tjednom intervalu nisu zabrinjavajuće. Ako smatrate da je Vaša ljubimica predebela, omogućite joj više kretanja.

Sve ovo je vrlo važno jer kad znaci bolesti postanu očiti, ponekad je nažalost već prekasno za izliječenje. Primjetite li odstupanja od normalnog, savjetujem Vam da posjetite veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr