dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pitanje u vezi dlake zamorca. Na nekim dijelovima točnije na trbuhu ima dosta veliko područje bez dlake (koju je izgubio pred mjesec dana). Koža na tim dijelovima je normalne boje, bez ikakvih krastica i mrlja. Je li moguće da je u pitanju stara piljevina iz trgovine?

Puno hvala i lijep pozdrav!

Sanja


O: Ispadanje dlake (alopecija) često je popratna pojava kožnih bolesti različite naravi, a radi se o stečenoj ili simptomatskoj alopeciji
 
Simptomatska alopecija javlja se kao znak unutrašnjeg poremećaja, a da pritom na koži i nema promjena. U tom slučaju dlaka obilno ispada, a nepotpuno ju nadomješta nova. Takva je alopecija najčešće posljedica hormonalnog poremećaja.

Nedostatna ishrana, naročito nestašica bjelančevina (amimokiselina), mineralnih tvari i vitamina također je čest simptom simptomatske alopecije.
 
Prirodna alopecija se javlja u životinja kao posljedica parenja u srodstvu.
 
S obzirom na to da se radi o području koji je u neposrednom kontaktu s podlogom, moguće je da se radi o kontaktnoj alergiji pa svakako promjenite podlogu. Možete isprobati slamu ili sijeno.
 
Zamorčići su podložni kožnim bolestima pa je preporuka je da odete na pregled kod veterinara koji će dijagnosticirati stanje i poduzeti potrebnu terapiju.