Povratak

Iznenadna slabost u zadnjim nogama kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo kunića starog 8 godina, pred par dana vidjeli smo da ne izlazi iz krletke, kad smo ga rukama izvadili iz krletke vidjeli smo kako se vuče po trbuhu i malo se pomaže zadnjim šapama. Ne preskače zapreke, već se vuče prednjim šapama. Nama izgleda kao da je paraliziran u zadnjem dijelu tjela, ali ne u potpunosti, jer ipak mrda zadnje šape, samo ne može skakati. Napominjem da je zeko bistar, oči su mu biste, vesele, uši diže. Stolica i mokrenje su mu uredni, ali ne obavlja nuždu na njegovom uobičajnom mjestu (plastični wc za zečeve), već pod sebe, tako da su mu zadnje šapice sralno mokre, a znamo da to nije dobro za kuniće. Unaprijed vam se zahvaljujemo na vašem odgovoru.
Familija Smoković

O: Pareza označava slabost, a paraliza potpuni gubitak voljnih pokreta. One mogu nastati naglo ili pak postupno. Iznenadni nastanak pareze ili paralize najčešće ukazuje na ozljedu kralježnice koja može na primjer nastati uslijed nezgodnog skoka.

Simptomi koje povezujemo uz ova dva stanja su najčešće promjene u hodu (nemogućnost skakanja ili ustajanja, povlačenje zahvaćenih nogu), gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom, gubitak dlake i neuredno krzno zbog nemogućnosti čišćenja i uređivanja te često pretilost kao posljedica smanjenog kretanja.

Uzroci slabosti mogu u kunića biti posljedica organskih ili metaboličkih bolesti (srce, bubrezi, jetra), zatim pretilosti ili pak direktnog oštećenja živaca pa će tako u slučaju povrede perifernih (vanjskih) živaca doći do nedostatka mišićnih refleksa i smanjenog tonusa mišića.

Spondiloza lumbalnog dijela kralježnice često se javlja u kunića starijih od 4 godine. Smanjena fleksibilnost kralježnice životinjama otežava skakanje i trčanje. Kunići se ponekad vuku ili se pak potpuno odbijaju kretati. Bol se može i ne mora javiti, ovisno o vremenskim prilikama i kretanju kunića. U ovakvim slučajevima odlazak na wc može također predstavljati problem.

Od ostalih bolesti treba spomenuti i one intervertebralnih diskova, odnosno njihov pomak koji uzrokuje pritisak na leđnu moždinu što se također može javiti kao umjerena slabost pa sve do paralize ovisno o zahvaćenom mjestu i jačini pritiska.

Traume stražnjeg dijela leđa najčešće nastaju tijekom odskoka ili naglog zakreta koji mogu dovesti do frakture kralješka. Neki paraziti poput Encephalitozoona cuniculi i Baylisascarisa procyonis mogu također uzrokovati neurološke smetnje, o čemu je više pisao kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. u odgovoru Paraziti koji uzrokuju neurološke bolesti u kunića.

Tumori, toksini, bakterijske infekcije, poremećaji u cirkulaciji i sl. mogu također biti uzroci pareze i paralize stražnjeg dijela tijela pa je za točnu dijagnozu svakako potrebno napraviti kompletan klinički pregled životinje (krv, urin, rendgen..). Terapija će naravno ovisiti o krajnjoj dijagnozi.

Ono što do tada možete napraviti je da redovito čistite kavez, odnosno stelju te genitalno područje i stražnje noge kunića kako bi izbjegli nagrizanje od urina. U slučaju da je riječ o traumi ograničite mu aktivnosti, dok u slučaju da se kunić uopće ne može kretati potrebno ga je nekoliko puta dnevno okrenuti i premjestiti kako ne bi došlo do stvaranja edema pluća i dekubitusa. Također, ako kunić ne bude u mogućnosti sam mokriti potrebno je ručno prazniti mokraćni mjehur na redovitoj bazi kako bi izbjegli infekciju mjehura. Masaže i istezanje mišića nogu nekoliko minuta dnevno može također biti vrlo korisno. I na kraju, ne zaboravite Vašem ljubimcu osigurati kvalitetnu prehranu, uvijek dostupnu svježu vodu te mekanu stelju.

Dodatne informacije o neurološkim smetnjama u kunića možete pročitati i u odgovoru Slabost u nogama i poteškoće s kretanjem mladog kunića - neurološke smetnje kolegice Dragice Nemeš, dr. vet. med..

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr