Povratak

Iznenadni gubitak apetita - zamorčić odbija hranu i vodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam zamorčića starog 5 godina, prije 4 dana je prestao jesti hranu i piti vodu, naravno ne u potpunosti, već mu moram davati na silu, pojede par sjemenki ili mali komadić salate. Inače je vrlo živahan, ali sad se ne želi uopće pomaknuti sa mjesta. U samom njegovom izgledu nema promjena. Ne znam što mu se dogodilo jer do prije par dana je bilo sve u redu. Ako imate kakav savjet što bi moglo biti... Nisam ga još vodila veterinaru jer mi je poprilično daleko. Hvala unaprijed,

Ana

O: Nažalost, samo na temelju opisa nemoguće mi je reći o čemu je riječ. Odbijanje hrane i vode može ponekad biti posljedica promjene u prehrani, trovanja, gubitka odnosno uginuća drugog zamorčića, bolesti zubi, pretilosti, nagle promjene u temperaturi okoline, različitih infekcija (npr. upale pluće), metaboličkih poremećaja poput nedostatka vitamina C ili otkazivanja bubrega, upotrebe nekih lijekova ili općenito boli različitog porijekla.

Za dijagnozu je, za početak, potrebno uzeti detaljnu anamnezu odnosno sve podatke vezane uz prehranu, stolicu, urin, okolinu, nedavne promjene itd. Zatim je potrebno životinju pregledati (dišni i probavni sustav, glavu, usta..), a po potrebi se mogu napraviti i pretrage krvi, stolice i urina.

Pregled zubi je u ovakvim slučajevima vrlo važan jer strana tijela u ustima, lomovi, apscesi zuba te prerasli zubi znaju često biti uzrok odbijanja hrane.

U takvim slučajevima može istovremeno doći do prerastanja i prednjih i stražnjih zubi, što životinjama onemogućava pravilno žvakanje i uzrokuje nastanak čireva i ranica u ustima. U tom slučaju potrebno je stražnje zube (molare) smrviti i isturpijati (obično pod anestezijom), a prednje odrezati odnosno skratiti i isturpijati.

Budući da su mogući uzroci uistinu mnogobrojni te da posljedice mogu u nekim slučajevima biti vrlo opasne za zdravlje životinje, moj je savjet da zamorčića svakako što prije odvedete na pregled kod Vašeg veterinara. Do tada, probajte mu ponuditi što više mekane hrane, mladog i svježeg zelenila te različite vrste povrća.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr