Povratak

Iznenadno šepanje hrčka - najčešći uzroci i mogući prijelom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam crnog bear hrčka, ima 3 dana. Našao sam ga kako šepa na zadnju desnu nogu i nikako se ne oslanja na nju, nego je vuče za sobom. Prvi dan je skičao i nije htio izaći iz kućice i nije želio jesti. Drugi dan se malo stanje poboljšalo, tad je jeo, a treći dan je počeo trčati u kolutu. No, brine me to što se ne oslanja na zadnju nogu, nego je vuče za sobom. Vodio sam ga veterinaru, ali ga nije želio pogledati. Možete li mi pomoći?
Unaprijed hvala,
Dario


O:
Nažalost, bez pregleda nemoguće mi je reći što je točno Vašem ljubimcu.  Prema opisu, moguće je da je hrčak slomio nogu budući da se na nju uopće ne oslanja. To se najčešće događa noću kada su hrčci aktivni, a nisu pod nadzorom vlasnika. Moguće je da je Vaš ljubimac pao ili ozlijedio se na nešto unutar kaveza. U takvim slučajevima, zbog njihove veličine, najčešće je nemoguće postaviti longetu ili stabilizirati nogu pa se ona uglavnom ostavi da zacijeli sama.

Vrlo je važno da za to vrijeme hrčak što više miruje pa je iz kaveza potrebno ukloniti kolut i ostale predmete na koje bi se životinja mogla popeti. Od ostalih mogućih uzroka potrebno je spomenuti još upalne procese, uganuća ili istegnuća mišića, tetiva ili ligamenata zatim promjene na šapama npr. ozljeda nokta, nedostatak određenih vitamina i minerala i sl.
 
Za točnu dijagnozu i pravilnu terapiju potrebno je ipak životinju pregledati i ustanoviti točan uzrok šepanja. Ako Vaš veterinar nije specijaliziran za rad s malim životinjama, preporučam Vam da pomoć zatražite od kolega na Veterinarskom fakultetu u Ambulanti za unutarnje bolesti.
 
Do tada savjetujem da životinju maksimalno poštedite stresa, osigurate joj mirovanje, pravilnu prehranu te eventualno neki vitaminsko – mineralni dodatak.
 
Više o mogućim uzrocima šepanja te prijelomima kostiju kod hrčaka možete pročitati u naslovima Degu šepa, mogući uzroci i Slomljena noga hrčka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr