Povratak

Iznenadno spolno ponašanje starijeg kunića i kastracija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam 8 god. i 4 mj. starog kunića, mužjak je i nekastriran. Dobrog je zdravlja, ne pokazuje znakove starosti i za svoje godine je vrlo živahan. Problem je u tome sto u zadnje vrijeme (oko 2 tjedna) uporno svima "naskakuje" i kruži oko nogu, što do sada nikad nije radio. Uz to, pojavili su mu se mali bijeli prištići na testisima, za koje je veterinar rekao da su hiperaktivne žlijezde lojnice i da nije ništa opasno, ali za svaki slučaj napominjem. Koji bi mogao biti uzrok takve promjene ponašanja i kako da mu pomognem? Čini mi se da postaje sve više frustriran. Kad smo ga nabavili, nažalost nismo znali da je kastracija poželjna i preporučljiva, a znam da je rizik od zahvata u njegovoj sadašnjoj dobi velik.
Hvala unaprijed, Tina

O: Kunići postaju spolno zreli vrlo mladi, ženke najčešće već oko 4 mjeseca starosti, dok mužjaci čak i od 3 i pol mjeseca starosti. Tada nastupa period "puberteta" koji će svaki vlasnik lako uočiti na svom kuniću, a treba naglasiti da se takvo ponašanje najčešće s vremenom smiri.

Međutim, potpuna razvijenost organa nastupa tek sa 5-6 mjeseci starosti i tada je kunić potpuno zreo za reprodukciju. Kruženje oko Vaših nogu je dio rituala parenja. Tako kunić kruži oko svoje odabranice, trebalo bi mu ili odabrati partnericu ili ga odvesti na kastraciju.

Naravno, ako njegovo spolno ponašanje postane neizdrživo (skakanje po igračkama, jastucima, obilježavanje mokraćom...), možete se raspitati o operaciji. Zahvatom kastracije se mijenja utjecaj hormona na kunića, što znači da će sve akcije vezane uz produktivnost i parenje nestati. No, to ne znači da kunići više neće naskakivati, kunićima je naskakivanje i znak dominacije. To, također, ne znači da će kunić prestati obavljati nuždu na pojedinom mjestu, ali znači da će prestati obilježavati svoj teritorij.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr