Povratak

Iznenadno uginuće hrčka i postmortalne promjene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imala sam hrčka do prije par minuta. Ne znam, jednostavno nije hladan, ne miče se ni ne diše, trbuh mu je napuhan i pomalo crn ne znam od čega i čudan miris ima. Imam osjećaj da se otrovao s nečim. Ja sam mu par puta davala neku biljku što mi raste na balkonu. Nije mi jasno, kad sam došla doma i pozvala ga, nije se micao pa sam ga uzela, nema mrtvačku ukočenost, ali ne diše, probala sam mu i srce masirati i sve i nakon 30 min tijelo mu je bilo mekano, ne ukočeno, ali je čudno smrdio... Je li moguće da se tijelo hrčka ne ukoči ako je mrtav? Sve sam pokušavala, ali ne mrda se. Malopre sam ga sahranila. Čudan mi je bio njegov trbuh, s jedne strane crn, a s druge normalan i čudno je mirisalo po truleži. Kad sam ga kupila, možda već i sad ima godinu, kihao je često. Imao je i društvo, ali je uginuo hrčak.... bio je sam neko vrijeme i sve je bilo super. Vozio se u lopti po stanu, puštala sam ga van na krevet... al isad unazad 2 dana primjetila sam, pošto inače spava u kućici, bilo mi je čudno što je spavao i na drugim mjestima u kavezu, kao da si je tražio mjesto za umrijeti, a ja to nisam shvatila. Imam ribice teleskop, kavez je blizu akvarija, je li moguće da su mu one nešto prenijele ? Jer  1godinu je star.... je li od starosti? Samo se nadam da nisam ja kriva za njegovu smrt? I recite mi, ta mrtvačka ukočenost, nakon koliko nastaje, jer on meni nije bio tvrd, baš suprotno mekan....? Pozdrav, Marijana

O: Vrlo nam je žao zbog Vašeg gubitka voljenog ljubimca.

Nakon smrti dolazi do razvoja promjena na tijelu, koje se nazivaju postmortalnim promjenama. Na osnovu prisustva, stupnju izraženosti ili nedostatka promjena patolog donosi mišljenje o postmortalnom intervalu odnosno vremenu proteklom od trenutka smrti. Svojim prisustvom i izgledom nagovještavaju i mogući uzrok smrti.

Promjene nastale nakon uginuće dijelimo na:
• stalne postmortalne promjene koje nakon određenog vremena nastaju na svakom lešu npr. slijeganje krvi, mrtvačka ukočenost, hlađenje leša, zgrušavanje krvi, promjene na očima, autoliza, putrefakcija;
• povremene postmortalne promjene koje nastaju samo u posebnim uvjetima, a to su: maceracija, mumifikacija i saponifikacija lešine.

Postmortalno slijeganje krvi (hypostasis postmortalis, livor mortis, lividity , gravitation) nastaje kao posljedica prestanka rada srca pa se nezgrušana krv sliježe u donje (distalne) dijelove tijela prilikom čega nastaju mrtvačke mrlje koje su prisutne na strani tijela na kojoj je životinja ležala dok u gornjim dijelovima nastaje ishemija. Boja mrlja ovisi o pigmentu kože te je najčešće tamnoplava do ljubičaste. Jako tamne mrlje nastaju kod otrovanja sa nekim toksinima. Samo slijeganje krvi postaje već uočljivo nakon pol sata od uginuća.

Mrtvačka ukočenost ili rigor mortis ima svoj početak, stupanj izraženosti, vrijeme trajanaj i završetak a prethodi mu faza mišićne labavosti. Kod niskih temperatura, otrovanja sa pojedinim otrovima može biti slabije ili nikako izražena. Rigor mortis je izraženiji kod životinja sa jače razvijenom muskulaturom.

Velika je mogućnost da se hrčak nažalost otrovao biljkom.

Jedini točan i precizan način da se ustvrdi uzrok uginuća je da se tijelo ljubimca dostavi na analizu veterinarskom patologu koji će moći ustvrditi uzrok uginuća.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr