Povratak

Iznenadno uginuće činčile: mogući razlozi uginuća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Danas sam vidjela da moja činćila leži i ne miče se. Vidjela sam da ne diše i da je umrla. Zanima me od čega je mogla umrijeti. Nije imala nikakve ozljede. Hvala unaprijed. Sara

O: Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do uginuća ljubimca. Tako, ako je ljubimac starije dobi, velika je vjerojatnost da je do uginuća došlo kao posljedica srčana udara, moždana udara,... Ako je ljubimac mlađi, problematika postaje još kompleksnija. Kod mladih ljubimaca mogli bi izdvojiti različite bolesti kongenitalne naravi, genetski poremećaji,... Naravno, ne smiju se zaboraviti i različiti mehanički inzulti, npr. udarac ili pad ljubimca. Infekcije uzrokovane izrazito patogenim mikroorganizmima ili jače invazije organizma kojemu je iz različitih razloga narušen obrambeni sustav mogu za posljedicu, također, dovesti do uginuća jedinke. Ovdje bih mogao izdvojiti infekcije klostridijama (npr. C. perfringens), koje nerijetko prate simptomi oboljenja kao što su učestala rijetka stolica kao i bolovi na području abdomena.

Također, do uginuća mogu dovesti i različiti metabolički disbalansi u organizmu, diabetes, virusna oboljenja, pregrijavanje ljubimca, trovanje, gušenje, tumorozne tvorbe, otkazivanje bubrega ili jetre,... Iz sveg prije navedenog, da se zaključiti da je nemoguće egzaktno odgovoriti na Vaše pitanje. U tu svrhu, najbolje bi bilo odvesti ljubimca kod veterinara da obavi razudbu. Na takav način je moguće utvrditi uzrok uginuća, kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz ovu problematiku.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr