dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobila sam sirijskog hrčka prije nekih 4 dana. Ne znam točno koliko je star, ali mislim da ima oko 2 mjeseca. Jednu večer dok sam ga gledala u kavezu sam zamijetila neke čudne velike izrasline u donjem dijelu trbuha i nije bilo dlake po tim izraslinama. Odmah sam išla na internet čitati što bi to moglo biti, no nisam našla. To mu se brzo povuklo pa sam mislila da nije ništa, no njemu su se te izrasline jučer pojavile 3-4 puta, budu po par minuta pa nestanu... Ne znam da li je to nešto normalno kod hrčaka, ali ja se brinem. Kad mu to bude onda se umiri i ne hoda dok mu to ne prođe. Imala sam i prije hrčka, ali ništa slično nisam primjetila pa mislim da nešto nije u redu s ovim hrčkom. Nadam se da ćete mi uskoro odgovoriti jer se baš brinem, a trenutno nisam u mogućnosti voditi ga veterinaru zbog obaveza na fakultetu i udaljenosti veterinara. Hvala unaprijed, Martina


O: Bez kliničkog pregleda, na žalost, nisam u mogućnosti dati Vam točnu informaciju o čemu se zapravo radi kod Vašeg ljubimca.

Izrasline su vrlo česta pojava u hrčaka, kako na koži, tako i unutar organizma. Najčešće se radi o novotvorevinama (tumorima), cistama, apscesima i hematomima. U nekih jedinki kod nastanka ovakvih izraslina postoji i genetski predisponirajući faktor, na koji, na žalost, ne možemo utjecati.
 
S obzirom da se radi o izraslinama koje se pojavljuju i zatim nestanu moguće je da se radi o herniji.

Hernija (kila) je ustvari izlazak dijela sadržaja utrobe, iz šupljine u kojoj se nalazi, kroz hernijska vrata u prostor ispod kože i tada je riječ o vanjskoj herniji. Postoje zone u kojima se hernije često stvaraju, zbog manjeg otpora trbušne stijenke, a to su preponska, kruralna i zona oko pupka. Uzročnici mogu biti i naglo i izrazito mršavljenje ili senilna atrofija. Stvaranje hernijalni vrata može biti uzrokovano i povećanjem unutarnjeg trbušnog tlaka, opstipacijom i dr. Postoje i akutne hernije, koje se javljaju nakon jednog jačeg napora (npr. trčanje na kolutu), koji uzrokuje iznenadno povećanje trbušnog tlaka te stvaranje hernije.

Uobičajena provjera zdravlja kod hrčka uključuje promatranje ponašanja prilikom jela, čvrstoću zuba, kostiju i kralježnice, ponašanje u igri i u vrijeme odmora. Na tijelu treba paziti na stanje krzna i moguće povrede. Bolestan hrčak općenito je osjetljiviji i letargičan, trom, slabo jede, polagano se kreće, ne koristi kolut, ne istražuje, često je nervozan i ne da se na ruku.

Ako Vaš hrčak normalno konzumira hranu i vodu ne trebate se brinuti,  u suprotnom ipak posjetite veterinara.
 
Moguće je i da se radi o skotnoj ženki.