Povratak

Izražen podbradak kunića - oteklina ili izraslina / Potkožni apscesi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Moj ovnoliki patuljasti kunić ima nešto manje od godinu dana. Da li je moguće da ima gušu? Ima jako izražen podbradak tako da ne mislim da je to od debljine. Da li je to opasno i ako nije guša, što bi još moglo biti? Hvala na odgovoru. Romana

O: Oteklina koju spominjete može biti različite etiologije: od povećanog limfnog čvora, hematoma (novonastale šupljine ispunjene sa krvi), apscesa (novonastale šupljine ispunjene gnojem), tumora i ciste... Tek se pregledom može ustanoviti točna dijagnoza.

U kunića su česti potkožni apscesi koji nastaju najčešće kao rezultat trauma, tj. rana ili sekundarno zbog bakterijske infekcije korijena zuba, stranih tijela u ustima te upale gornjih dišnih puteva. Obično se uzrok ne može determinirati. Apscesi su mekane formirane otekline koje postepeno rastu tijekom par dana, mogu nastati bilo gdje u tijelu. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem.

Kunići sa apscesom mogu biti dobrog općeg stanja, ali se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnosticiraju se palpacijom otekline i pregledom usne šupljine.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože.

Hematomi su također šupljine, ispunjene su krvlju, a posljedica su oštećenja krvnih žila (najčešće nakon traume).

Tumorozne tvorbe mogu biti prisutne na vanjskim djelovima tijela i unutar organizma, a liječe se kiruškim putem.

Stoga Vam svakako preporučujem posjet veterinaru, kako bi se napravio potpuniji dijagnostički postupak i točnoj dijagnozi. Potrebno je pregledati i opipati izraslinu, te prema nalazu preporučiti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr