Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U vašim dućanima vidjela sam ježolikog miša. Vrlo me zanima! Možete li mi reći kako se o njemu brinuti, da li je osjetljiv, koliki mu kavez mora biti prostan itd.
Maja

O: Jež miš (Acomys dimiditus) vrlo je umiljat i blag kućni ljubimac. Različiti autori klasificiraju ježolikog miša u veći broj vrsta (14 -19).

U prirodi ove životinjice obitavaju na stjenovitim područjima pustinja i savana sjeverne Afrike.

Kao kućni ljubimci uistinu nisu zahtjevni te im je potrebno osigurati nastambu čije dimenzije bi odgovarale običnom mišu (minimalno 40x30 cm, a svakako i veće), opremljene kolutom, tunelčićima i različitim kućicama u koje se mogu skrivati). Na dno možete staviti piljevinu i posude s hranom, a vodu je glodavcima najbolje ponuditi u bočicama s metalnim nastavkom.

Prema načinu prehrane ježoliki miševi su svejedi, ali se u prirodi hrane pretežito biljnom hranom. Sami su, na žalost, često plijen ptica, sisavaca i gmazova. Stoga su vrlo oprezni i okretni, instinktivno pronalaze skrovite zaklone, te ih nebi trebalo puštati u neograđene prostore. Po prirodi su miroljubivi i lako ih je pripitomiti.

Posebno pažljivo ih treba hvatati jer imaju delikatno građene repove čija koža se relativno lako može "izvući", a rep otpasti. Izgubljeni rep više neće narasti.

Ove životinjice su izrazito rano zrele, te mogu samostalno živjeti u dobi od oko šest tjedana. Mužjaci spolno sazrijevaju već sa sedam tjedana, dok potpunu zrelost dosižu nakon trećeg mjeseca života. Ukoliko su držani u optimalnim uvijetima mogu živjeti do tri godine.

Najaktivniji su u rano jutro i uvečer, a neki su izrazito noćni tipovi.

Ježoliki miševi vole živjeti u grupama. Ukoliko želite podmladak, dobro bi ih bilo držati u zajednici koju čine dva para. Oplođena ženka nosi mladunce 30 do 42 dana.