Povratak

Kako utvrditi je li kunić bolestan / Progutano strano tijelo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam lavljoglavog kunića starog 3 godine, do sada nikad nije bio bolestan i dosta je živahan, ali već 2 dana ništa ne jede osim malo jabuke, danas sam primjetila da nije skoro nikako ni vodu pio i već 2 dana nema nikako stolicu. Dajem mu 2 put na dan malt pastu jer je u zadnje vrijeme jako puno grizao zavjesu, ne znam je li je pojeo jer sam uvijek nalazila komade zavjese, je li moguće da mu se to zaglavilo u želucu? Inače, ništa nisam mu mijenjala u prehrani, od početka jede Prestige Cuni Crispy hranu za patuljaste kuniće i Prestige Krok Crispy peletiranu hranu za sve glodavce i dajem mu neke slastice i ponekad jabuku i maslačak i do sada nikad nije bilo nikakvih problema. Nije kastriran i nije se nikako pario, je li možda to uzrok sto neće jesti? Molim Vas pomozite mi jer ne znam šta da radim. Danas sam primjetila da je imao malo stolice, ali skroz vodeno, jako se plašim da ne ugine, je li ima nešto čime bih mogla potaknuti da izbaci to iz sebe? On se i dalje kreće, ali slabije nego inače i djeluje mi uplašeno. Kako da znam je li ozbiljno bolestan i što ga boli? Molim Vas za savjet jer nisam iz Hrvatske, a nemam ovdje nekog pouzdanog veterinara koji se razumije u kuniće i kome bih prepustila svog kunića jer je jednom skoro uginuo zbog neznanja i neiskustva veterinara. Hvala, Kristina

O: S obzirom na njihov prirodni instinkt da su lovina, kunići iznimno stoički podnose stanja boli ili bolesti. U prirodi, predatori osobito vrebaju životinje koje su bolesne instinktivno znajući da će ih biti lakše uloviti. Nepoželjna posljedica ovakvog ponašanja je potreba pomnog praćenja ponašanja Vašeg ljubimca kako biste primijetili da nešto nije u redu s njegovim zdravljem.

Simptomi su nekad vrlo suptilni, poput skrivanja na neobičnim mjestima, sjedenje u pognutoj poziciji ili odbijanje omiljene poslastice. Kad uočite ovako suptilne znakove, nekoliko stvari možete učiniti kako biste uvidjeli da li se radi o nekoj ozbiljnoj bolesti: ponudite mu omiljenu poslasticu, a ako je odbije pokušajte s nekom drugom.

Ako uopće ne jede, prijeđite na drugi korak: izmjerite tjelesnu temperaturu kuniću plastičnim termometrom. Normalna tjelesna temperatura kunićima je 38,3°C - 39,4°C. Lagano povišena tjelesna temperatura (39,9°C) može biti posljedica emocionalnog stresa ili od vrućine ili pak ranog stadija infekcije. Visoku tjelesnu temperaturu (40,5°C ili viša) treba shvatiti ozbiljno i hitno posjetiti veterinara. Teperatura niža od normalne također predstavlja razlog za jednaku zabrinutost. Preniska temperatura može upućivati na šok ili sistemsku infekciju. U kasnijim stadijima infekcije, bakterije ulaze u cirkulaciju i troše zalihe glukoze od organizma tako da više ne može održavati normalnu tjelesnu temperaturu. Ovo stanje se mora hitno liječiti infuzijama i antibioticima.

Zatim, obratite pozornost na probavu Vašeg kunića. Pokušajte uočiti je li trbuh napet, kakva je stolica, koliko često. Vrlo često upravo probavni problemi uzrokom su potištenosti i nedostatka apetita u kunića. Probavne probleme treba liječiti odmah kako bi se izbjegle komplikacije. Naime, spolni nagon ili izostanak parenja nisu uzrok probavnim poremećajima, već je to najčešće posljedicom neadekvatne prehrane, infekcije parazitima ili bakterijama. Ipak, dobro je da ste primijetili kako Vam nedostaje dio zavjese pa tako ne bi imalo osobitog smisla liječiti probavnu smetnju u Vašeg kunića povećanim udjelom sijena u prehrani i dodacima prehrani: probioticima, prebioticima i vitaminima.

U ovakvim slučajevima neizbježan je odlazak u veterinarsku ambulantu kako bi se načinila RTG-pretraga sa ili bez kontrastnog sredstva kako bi se uopće dobio uvid u stanje. Ovo je važno iz razloga što progutano strano tijelo može često dugo ostati u želucu, a da ne uzrokuje očite simptome bolesti, dok u drugim slučajevima može uzrokovati gubitak apetita i mršavljenje. Strana tijela koja pak iz želuca dospiju u crijevo mogu dovesti do začepljenja crijeva te se tada javlja krvavi proljev, nekroza (odumiranje tkiva) crijeva, peritonitis (upala potrbušnice), paraliza crijeva i egzitus zbog degeneracije srčanog mišića od otrovanja.

Samo u vrlo blagim slučajevima kada životinja još ne pokazuje znakove bolesti, možemo pokušati riješiti situaciju s parafinskim uljem, kako bi strano tijelo izašlo van prirodnim putem. Ako to ne uspije, preostaje kirurški zahvat. S obzirom da Vaš kunić već pokazuje očite znakove poremetnje zdravlja, davanje parafinskog ulja može samo pogoršati situaciju zapletajem ili pak puknućem crijeva ukoliko je začep u pitanju.

Stoga, zbog komplikacija koje mogu nastati, a sigurni ste da se radi o progutanoj tkanini, preporučujem da se obratite za pomoć najbližoj veterinarskoj ambulanti. Vjerujem kako kolege raspolažu osnovnom opremom za obavljanje RTG-pretrage, a za očitanje nalaza, ukoliko nemate povjerenja u njih, obratite se Vama najbližem Veterinarskom fakultetu ili renomiranoj ambulanti ili klinici za male životinje.

Ipak, nadam se da je s Vašim kunićem do sada sve u redu i da je strano tijelo uspio izbaciti izmetom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr