Povratak

Kanadska vjeverica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam pitanje vezano za kanadske vjeverice. Koliki je životni vjek kanadskih vjeverica? Jesu li kanadske vjeverice zaštičene životinje? Znate li gdje se u Splitsko-Dalmatinskoj županiji mogu kupiti kanadsku vjevericu? Unaprjed hvala na odgovoru.  Ivana


O: Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Pripadaju mnogobrojnoj porodici glodavaca familija Sciuridae. Poznato je 262 vrste koje su rasprostranjene Sjeverne i Južne Amerike, Euroazije i Afrike. Vrlo su živahne i umiljate životinje. Narastu oko 25 centimetara. Životni vijek im je između 5 - 8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stijenja, srušenih debala ili ograda. Na takav način su u prirodi zaštićeni od svojih potencijalnih predatora (lisica, sova, zmija, lasica, kojota,...). Korisne informacije o kanadskim vjevericama možete saznati u odgovorima kolegica na sljedećim stranicama: Kada kupiti vjevericu,Pripitomljavanje kanadskih vjeverica. Vjeverice koje pripadaju porodici Sciuridae vrsta Sciurus vulgaris, prema Pravilniku o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 99/09, Prilog I) nalaze se na listi zaštićenih divljih svojti.



Za razliku od njih, vjeverice iz skupine Tamias (npr. T.sibiricus) se nalaze u slobodnoj prodaji. Korisne informacije o zaštićenim i strogo zaštićenim životinjskim vrstama možete saznati na adresi Državnog zavoda za zaštitu prirode, Trg Mažuranića 5, 10000 Zagreb ili na tel. 01/5502 900. Žao mi je ali ne posjedujem informacije o tome gdje se mogu kupiti dotična životinjska vrsta.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr