Povratak

Kanadske vjeverice - uvjeti držanja, zdravlje, društvenost, na što obratiti pažnju pri kupnji vjeverice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam par pitanja u vezi kanadskih i sibirskih vjeverica. Da li grickaju namještaj kao npr. kunići? Da li ih se može naučiti da budu u dvorištu, a da ne pobjegnu? Koliko ih se najmanje treba puštati izvan kaveza? Da li su osjetljive, koje su im najčešće bolesti? Da li bi se slagale sa kunićima, naravno ne u istom kavezu? Da li moraju biti u paru? Na što moramo obratiti pažnju kod kupovine vjeverice? Hvala i srdačan pozdrav, Jelena

O: Kanadske vjeverice su sve omiljeniji kućni ljubimci. Nisu posve jednostavne za držanje, zahtijevaju dosta pažnje i posvećenog vremena, nisu ljubimci kojima se poput hrčaka može a i ne mora svaki dan posvetiti pažnja.

Za njihovo držanje preporuča se veliki kavez koji izgleda poput volijere, što veći to bolji. Premali kavez može dovesti do brojnih poteškoća.

U dvorište ih možete puštati nakon što se potpuno naviknu na Vas, odnosno nakon što ih istrenirate da dođu u kavez na Vaš poziv. U suprotnom, vjerojatno je da će vjeverice napraviti po svom, tj. neograničeno istraživati, što ih može odvesti i izvan dvorišta. Obično se preporuča puštanje u dvorište ujutro, kada su najaktivnije. Nije definirano trajanje vremena koje bi vjeverice trebale provoditi vani, što više vremena provedu u aktivnosti, to je u svakom slučaju bolje.
 
Što se tiče slaganja s kunićima (pretpostavljam da mislite na slaganje u dvorištu ili u stanu) ne bi trebalo biti problema. Uvijek treba paziti na da nema mačaka u blizini jer one predstavljaju opasnost za vjeverice.
 
Grickanju namještaja su sklone neke vjeverice i to prema podacima uzgajivača, najviše kada su mlade. U tom smislu postoje individualne razlike, koje nije moguće predvidjeti.

Vjeverice su izrazito teritorijalne životinje, kao uostalom i većina drugih glodavaca. Također, one se ne smatraju potpuno domesticiranima, što znači da proces prilagodbe i pripitomljavanja veoma lako može biti narušen. Među njima postoje znatne individualne razlike u prihvaćanju društva. Kao mlade uglavnom se mogu držati skupa bez problema, a nakon spolne zrelosti nema garancije da će biti tolerantne jedna prema drugoj. To, također, ovisi i o mnogim propratnim stvarima, poput izloženosti stresu. Jedno neugodno iskustvo vjevericu može učiniti izrazito nepovjerljivom, kako prema Vama, tako i prema drugim vjevericama. Veliki broj ljubitelja vjeverica, nakon inicijalne nabavke jedne vjeverice, odluči se za nabavku i druge, međutim iskustva su različita.

Kanadske vjeverice su dosta otporne životinje, koje uglavnom ugibaju od starosti. Bolesti su rijetke, a spominju se frakture i različite ozljede vezane za skakanje i penjanje, manjak kalcija zbog neuravnotežene prehrane koja se bazira previše na orašastim plodovima, koji su bogati fosforom a siromašni kalcijem. Također, spominju se i infekcije gornjih dišnih puteva i to pretežno kod mladih vjeverica izloženih stresu, ponekad vanjski paraziti kod vjeverica koje se drže vani, a mogu se javiti i problemi sa zubima, tj. sjekutićima ukoliko se nedovoljno troše jer mogu prerasti. Stereotipno ponašanje se može javiti kao posljedica dosade, odnosno premalog kaveza. Problemi sa očima obično nastaju vezano uz prostirku i sitne čestice poput pijeska koji mogu iritirati ali treba paziti i na različite sprejeve i slične kemikalije, koje mogu naškoditi. Spominju se i tumori koji mogu biti dobroćudni i zloćudni.
 
Vjeverice koje kupujete trebaju biti zdrave, što znači da su im oči bistre i čiste. Iz očiju i nosa ne smije biti nikakvog iscjetka. Kretanje vjeverica mora biti brzo, one moraju biti znatiželjne i hitre, gustog i sjajnog krzna, bez poteškoća sa disanjem. Na njima ne smije biti nikakvih vidljivih oteklina i ozljeda.
 
Sibirske vjeverice predstavljaju bliske srodnike kanadskih vjeverica. Kao kućni ljubimci, jedva da se međusobno razlikuju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr