Povratak

Kastracija kunića / Šmrcanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva patuljasta kunića ženku (8mj.) i mužjaka (6mj.), jako su razigrani i stalno su skupa, jedu skupa, spavaju zajedno i igraju se, čak su i u istom kavezu. Htjela bi ih kastrirati jer su već počeli skakati jedan na drugoga a ja nemam uvjeta za jos 6-7 malih kunića, pa me zanima kojeg bi trebala kastrirati - mužjaka ili ženku i sa koliko mjeseci je najbolje kastrirati kunića? I još jedno pitanje: ovaj mlađi kunić mi jako kiše i to već 3 mjeseca neprestano. Pio je i tri ture antibiotika i inhalirala sam ga. Kada je pio antibiotike malo je manje kihao ali sada opet sve više kiše. Čak sam mu promjenila i sijeno, hranu te piljevinu zamijenila steljom jer sam mislila da je možda alergičan na nešto od toga, ali ništa ne pomaže.

Ne znam više što da radim s njim, sada sam primjetila da je i drugom kuniću zaštopan nosić i on zna ponekad kihnuti. Šta da radim s njima da prestanu kihati i da li bi to kihanje moglo preći na nešto drugo?
Unaprijed vam se zahvaljujem, Zdenka

O: Što se kastracije tj. sterilizacije tiče, poželjno bi bilo operativnom zahvatu podvrgnuti i mužjaka i ženku.

Naime, ukoliko kastrirate ženku a ne kastrirate mužjaka, mužjaku će ostati aktivan spolni nagon i dalje će nasrtati na ženku.

U protivnom, ukoliko kastrirate mužjaka a ne kastrirate ženku, ženka će se tjerati tj. imati spolni nagon svakih 18-20 dana u trajanju od oko 5 dana i u tom periodu znaju biti vrlo razdražljive prema okolini (čak do napadanja drugih jedinki).

Mužjaci se mogu kastrirati već u dobi od 3 - 4 mjeseca tj. kad im se spuste testisi u skrotalnu vrećicu. Ženke se mogu kastrirati u istom periodu, ali treba voditi računa da nije u fazi tjeranja (tada je maternica punokrvna i došlo bi do nepotrebnog gubitka krvi), stoga je bolje pričekati mirnu fazu spolnog ciklusa.

Šmrcanje i iscjedak iz nosa ukazuju na probleme s gornjim dišnim putovima, ali lako mogu zahvatiti bronhe pa i pluća što je mnogo teže za liječiti.

Poželjno bi bilo uzeti bris i načiniti antibiogram, kako bi se znalo koja djelatna tvar je najučinkovitija u rješavanju prisutne infekcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr